​Lactium: formatges artesans catalans que mariden amb cultura

Cinc preguntes amb resposta de la festa del formatge català, que se celebra el 22 i 23 d'abril a Vic

Lactium torna aquest cap de setmana a Vic
Lactium torna aquest cap de setmana a Vic | Adrià Costa Rifà
20 d'abril del 2023
Actualitzat a les 15:55h
Vic acollirà aquest cap de setmana Lactium, la gran festa del formatge artesà català. Una edició que s'avança a l'abril, però que manté l'emplaçament que s'ha consolidat tan bé els darrers anys: el parc Jaume Balmes de la capital d'Osona. Hi haurà una trentena de formatgeries, 150 referències, premi al millor pastís de formatge, el Txis Bar i una desena d'activitats a l'Aula del Formatge Bonpreu i Esclat.

Quins horaris té Lactium 2023? Per què s'ha avançat? Quina relació tenen formatge i cultura? Isaac Gelabert, una de les ànimes de l'organització, ens respon aquestes i altres preguntes clau sobre l'esdeveniment.
 

1. Quan i on se celebra Lactium?

Lactium se celebra enguany el dissabte 22 i el diumenge 23 d'abril. S'ha avançat en el calendari, però es manté l'emplaçament que s'ha consolidat les darreres edicions: el parc Jaume Balmes de Vic.
 

2. Per què s'ha avançat? Coincidirà a partir d'ara sempre amb Sant Jordi?

Lactium va “redescobrir” el parc Jaume Balmes, considerat la “ubicació perfecte” per aquesta fira, com demostra una mitjana d'estada dels visitants de tres hores. Tanmateix, els plataners d'aquest espai deixaven borrissol al maig, fet que s'ha volgut evitar avançant la celebració a l'abril. En aquesta ocasió coincideix amb el cap de setmana de Sant Jordi –22 i 23 d'abril-, una coincidència amb roses i llibres que difícilment es produirà els anys vinents.

 

3. El formatge i la cultura mariden?

Sí, perquè el formatge és cultura, però també territori, paisatge, biodiversitat, patrimoni... Uns maridatges que tenyiran Lactium i que seran especialment protagonistes a l'Aula del Formatge Bonpreu i Esclat. S'han programat una desena d'activitats –de pagament- de tota mena. 

Isaac Gelabert, un dels organitzadors de la fira, destaca en aquest vessant més cultural la Crucigalactium, que relacionen mots encreuats i formatges amb els coneguts divulgadors Maria Nicolau i Pau Vidal. També l'“amics per sempre” entre jazz i formatges coincidint amb el 25è aniversari del Festival Jazz Vic o el Carmina Caseus, un tast de formatges en el marc d'un recital de poesia.
 

4. Per què es busca el millor pastís de formatge català?

Enguany no s'ha organitzat el premi al millor formatge, que l'organització intentarà recuperar en pròximes edicions. En canvi, s'ha apostat per un guardó molt adequat a les noves tendències a les xarxes socials: el millor pastís de formatge català. És una recepta molt de moda, però que habitualment no utilitza producte del país. “Volem que els professionals facin servir formatge català”, afirma Isaac Gelabert. El jurat, per cert, serà d'excel·lència amb pastissers i gastrònoms com Lluc Crusellas, David Gil, Jon Cake, Belén Parra, Eva Vila i Saray Ruiz.
 

5. I quina relació té Lactium amb sequera i incendis forestals?

Lactium pretén visibilitzar iniciatives vinculades al territori i al paisatge. Si l'any passat es va apostar per fer-ho amb Cooperativa Plana de Vic –en ple conflicte pels preus baixos de la llet-, enguany ho fa amb Ramats de Foc. Un projecte per estimular arreu del país la denominada silvicultura prescrita, activitat de ramaderia extensiva en espais considerats estratègics per reduir el risc d'incendi o rebaixar-ne la intensitat una vegada declarats.

A banda de diverses activitats relacionades amb aquesta iniciativa de la Fundació Pau Costa, hi haurà tres formatgeries amb llet de “ramats de foc”. I és que, com diu Isaac Gelabert, són ovelles i cabres bomberes, però sobretot ovelles i cabres que permeten produir excel·lents formatges artesans catalans.