El PSC i Junts eleven la pressió sobre el Govern per la sequera

Els socialistes registren una esmena a la totalitat al decret de l'executiu de Pere Aragonès i els juntaires no descarten prendre altres iniciatives

Pere Aragonès i Teresa Jordà en una imatge d'arxiu.
Pere Aragonès i Teresa Jordà en una imatge d'arxiu. | EP
18 d'abril del 2023
Actualitzat el 25 d'abril a les 18:22h
La situació de sequera que viu el país continua al centre de l'actualitat política, i ho fa també per la manca d'acord de l'executiu de Pere Aragonès amb els partits de l'oposició, en un debat profundament tacat també per la proximitat de les eleccions municipals. El primer fracàs es va produir quan el Govern d'ERC només va aconseguir els seus propis vots per tirar endavant el decret de la sequera. Després, la cimera de l'aigua amb els partits va saltar pels aires, i ara PSC i Junts preveuen nous moviments per seguir amonestant el Govern per la seva gestió a l'hora de fer front a aquesta crisi de la qual se'n parlarà durant les setmanes vinents i mesos.

De moment, el grup parlamentari de Salvador Illa ja ha anunciat que ha registrat una esmena a la totalitat al decret, que es tramita com a projecte de llei a petició de l'oposició per, precisament, sotmetre'l a canvis. En roda de premsa aquest dimarts des del Parlament, la portaveu parlamentària dels socialistes, Alícia Romero, ha assegurat que la confiança amb el Govern "s'ha trencat", i ha acusat Aragonès i a la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, d'haver "faltat" a la seva paraula. 

La principal discrepància que allunya els socialistes i l'executiu és el règim sancionador contra els ajuntaments que incompleixen en l'ús d'aigua o bé que no tenen un pla d'emergència. El Govern considera que s'ha d'aplicar per no donar barra lliure a les administracions, mentre que els socialistes defensen que la responsabilitat no es pot traslladar als ens locals. Aquesta posició dels socialistes, que també defensa en part Junts, ha estat àmpliament criticada d'electoralisme per ERC, però també per part dels comuns i la CUP.

L'esmena a la totalitat que ha presentat el PSC es debatrà, previsiblement, en el ple d'aquí a dues setmanes. I aquest no és l'únic examen al qual podria fer front el Govern, i és que Junts ja ha advertit que no descarta atacar també per la via parlamentària. "Si el Govern continua amb la seva inacció i no presenta al Parlament un nou decret sobre la sequera tal com es va comprometre, Junts no dubtarem a prendre la iniciativa des del Parlament", ha promès el president del grup parlamentari, Albert Batet, en una atenció als mitjans de visita a la dessalinitzadora del Prat. 

El líder dels juntaires ha acusat Aragonès de no "liderar" ni buscar "consensos" en les seves polítiques, i ha recordat que quan l'executiu va salvar el decret de la sequera al Parlament gràcies a l'abstenció del seu partit i altres, tant el president com la consellera d'Acció Climàtica es van comprometre a elaborar un nou decret. Aquest moviment, esperava Batet que fos en la reunió de l'executiu d'aquest matí. "Si no ho fa, tal com es va comprometre en sessió de control, presentarem una proposta per garantir les inversions necessàries per ajudar els ajuntaments i tirar endavant projectes clau com la dessalinitzadora del Prat", ha advertit.

Sobre tot aquest embat, els comuns en tenen una altra visió. En roda de premsa, el portaveu David Cid ha denunciat l'existència d'una "pinça" entre el PSC i Junts per vetar les iniciatives del Govern. En aquest sentit, ja ha avançat que no donaran suport a l'esmena a la totalitat dels socialistes per eliminar el règim sancionador, el qual consideren necessari: "Si exigim mesures a la ciutadania, els ajuntaments també han de complir". Més enllà d'aquesta carpeta, Cid ha estat molt crític amb la gestió d'Aragonès en la sequera, i l'ha acusat d'anar "tard i malament" i sense una "planificació ecològica".