Junts eleva el to contra Aragonès i l'acusa d'«institucionalitzar la incompetència»

La formació de Turull i Borràs assenyala que l'acord de claredat només ha revifat perquè es necessita "tapar la foscor" de la gestió de l'executiu, marcada aquests dies per la sequera

Josep Rius, en roda de premsa.
Josep Rius, en roda de premsa. | Junts
17 d'abril del 2023
Actualitzat a les 14:20h
"L'únic que ha fet el Govern de Pere Aragonès ha estat institucionalitzar la incompetència". Aquest és el diagnòstic que ha fet aquest dilluns el portaveu de Junts, Josep Rius, en referència a la tasca de l'executiu arran de la sequera. La manca de pluges, ha admès, forma part de la crisi climàtica, però la gestió que se n'ha fet sí que és competència del Govern. "Nosaltres estem actuant amb responsabilitat, com es demostra amb l'abstenció que vam fer en el decret de la sequera per tal que tirés endavant. Continuem discrepant en temes fonamentals", ha assenyalat Rius, en referència a la contractació d'emergència i també en les sancions als ajuntaments. "Es mantenen des del minut zero, sense cap moratòria", s'ha queixat. La sortida de Junts de l'executiu, ha dit, està "despullant" Aragonès, i és el que ha dut el president a ressuscitar l'acord de claredat per "tapar la foscor" que, segons ell, amara l'acció del Govern.

Preguntat sobre el cas de Laura Borràs, l'escó de la qual penja d'un fil pels moviments de la Junta Electoral Central (JEC), Rius ha situat tota la responsabilitat en Alba Vergés, vicepresidenta en funcions de presidenta del Parlament, perquè és qui "ha de fer front" a la petició de la JEC i defensar l'escó de la líder de Junts. En els altres dos precedents similars -Quim Torra i Pau Juvillà-, els dos protagonistes -tant amb ERC com amb Junts al capdavant de la cambra- van acabar perdent la condició de diputats. "Haurà de respondre amb les seves conviccions", ha ressaltat en referència al paper de Vergés. La setmana passada, Borràs la va acusar preventivament d'haver actuat de manera "antidemocràtica".

La polèmica arriba en plena precampanya de les municipals, on es tornaran a enfrontar les dues formacions principals de l'independentisme. ERC aspira a mantenir la posició institucional -alcaldies de Tarragona i Lleida-, créixer a l'àrea metropolitana i evitar una caiguda forta a Barcelona; Junts té la capital catalana entre cella i cella amb Xavier Trias com a candidat, i té l'objectiu de mantenir feus com Girona i Vic. Abans d'arrencar la recta final, però, tots els focus es posaran al Parlament, i la formació liderada per Borràs i Jordi Turull ja ha posat Vergés al centre de les crítiques. La vicepresidenta en funcions de presidenta de la cambra, que també és candidata d'ERC a Igualada -una de les places en què Junts jugarà fort amb el fitxatge de Marc Castells, provinent del PDECat- és sobre qui recaurà la responsabilitat de les al·legacions que s'hauran de presentar davant la JEC per defensar l'escó -en joc- de Borràs.

La batalla no serà només què passa amb l'escó de la líder de Junts -els precedents de Torra i Juvillà deixen poc marge al Parlament, que fins ara, amb Torrent i amb Borràs al capdavant, ha acatat la JEC per la via dels fets-, sinó quin impacte té en la campanya municipal. Que el cas generarà ferides ho demostra el fet que Marta Vilalta, portaveu d'ERC a la cambra, va acusar Junts d'estar-se "equivocant d'adversari". "En defensa del Parlament, sempre. En contra de la corrupció, també", va assenyalar en un tuit. A les files republicanes, des que va arribar la condemna contra Borràs -quatre anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació-, els missatges destinats a Junts per rellevar-la han estat constants. S'hi han empleat a fons Pere Aragonès, president de la Generalitat, i també Oriol Junqueras, líder dels republicans.