El PSOE i el PP tanquen un primer acord per la reforma de la llei del «només sí és sí»

Pacten tipificar com a delicte la difusió de continguts que promoguin les agressions sexuals que impliqui menors de 16 anys

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, en una reunió recent.
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, en una reunió recent. | EPEuropa Press
Nació
17 d'abril del 2023
Actualitzat a les 12:45h
El PSOE i el Partit Popular han arribat a un primer acord per realitzar una reforma a la llei del "només sí és sí". En concret, fonts de tots dos partits han explicat a les agències d'informació que han pactat tipificar com a delicte la difusió de continguts que promoguin les agressions sexuals que impliqui menors de 16 anys.

Aquesta modificació es farà després de pactar una esmena transaccional amb el principal partit al govern espanyol i, previsiblement, aquest nou text s'inclourà durant la reunió de ponència d'aquest dilluns al Congrés dels Diputats. La secretària d'Igualtat dels socialistes, Andrea Fernández, ha explicat als periodistes a l'entrada de la ponència que es tracta d'un canvi "merament tècnic" respecte a la proposta de reforma del PSOE per a la llei del sol sí que és sí.

De fet, ella mateixa ha indicat que les modificacions amb les quals es treballen amb el PP no suposen canvis "substancials" a la seva iniciativa. La possibilitat de la reforma, impulsada en part pels socialistes, ha generat friccions i ha provocat certes esquerdes entre les dues formacions de govern de l'executiu espanyol.

Una reforma que provoca divisions

La reforma de la llei del només sí és sí, ha generat una divisió entre els socis de coalició, PSOE i Podem, que no s'han posat d'acord per modificar la norma. Els de Pedro Sánchez són partidaris de corregir la llei, que ja ha generat 978 rebaixes de penes a condemnats per delictes sexuals i 104 excarceracions. Com Podem s'ha mostrat poc inclinada a la modificació, el PSOE va presentar en solitari una proposició de llei per dur-la a terme. En el seu primer tràmit al Congrés dels Diputats, els morats van votar-hi en contra, però els socialistes la van tirar endavant amb el suport del PP.

Aquest dilluns el Congrés inicia l'última fase de la tramitació de la reforma del text amb la posada en marxa de la ponència, on els grups parlamentaris hauran de negociar les esmenes presentades al text impulsat pels de Sánchez. El PSOE ja va assenyalar que no negociaria les esmenes presentades per Podem amb ERC i Bildu perquè al seu judici no donaven resposta al problema de la norma. Aquest diumenge, el president del govern espanyol també ha demanat perdó a totes les dones víctimes de violència de gènere que s'han vist perjudicades pels "efectes indesitjats" del només sí és sí.

En una entrevista publicada al diari El Correo, el president de l'executiu ha defensat, a pesar de tot, la legislació com "una bona llei que situa de nou l'Estat en l'avantguarda del que és la protecció de les víctimes d'agressió sexual". No obstant això, ha reconegut que "efectivament, hi ha hagut un efecte indesitjat", amb les rebaixes de condemna o excarceracions que ha comportat, que "ni el Poder Executiu ni el Legislatiu van contemplar", però que s'ha de "resoldre".

Així, ha subratllat que la proposta plantejada pel Grup Parlamentari Socialista per a la seva reforma és "respectar el consentiment com l'element central de la llei", però, segons ha afegit, cal "donar una resposta que vagi més enllà del punt de vista polític". Sánchez ha insistit que creu que "cap diputat, fins i tot els que han votat en contra d'aquesta llei, està a favor de rebaixar les penes. Per tant, demano perdó a les víctimes i posarem una solució a aquests efectes perquè és la millor manera de defensar la llei".