Camí del 28-M: què hi ha en joc a Badalona?

La polarització de l'última dècada es mantindrà viva en aquestes eleccions, amb un nou duel entre un Albiol que necessita la majoria absoluta i unes esquerres que volen sumar de nou

Els candidats a l'alcaldia de Badalona, en una imatge amb la ciutat de fons
Els candidats a l'alcaldia de Badalona, en una imatge amb la ciutat de fons | Jordi Pujolar / ACN
09 de maig del 2023
Actualitzat a les 16:36h

Badalona tornarà a ser un dels punts calents a leseleccions municipals. La ciutat trenca des de fa més d'una dècada amb les dinàmiques de la resta del cinturó metropolità, amb campanyes polaritzades entre Xavier Garcia Albiol i les esquerres, que busquen que el candidat del PP no sumi majoria absoluta per poder aliar-se i governar. Aquests són tots els elements que estan en joc el pròxim 28-M a la ciutat quan queda exactament un mes perquè arrenqui la campanya, amb totes les maquinàries greixades i les municions a punt per minar l'adversari.
 

Qui és l'alcalde de Badalona i com aspira a ser reelegit?

Rubén Guijarro, actual alcalde de la ciutat, aspira a guanyar per primer cop el càrrec en unes eleccions. El candidat del PSC va ser investit batlle quan l'oposició a Albiol es va posar d'acord per tombar-lo arran de la seva aparició als Papers de Pandora. Abans, el líder popular es va erigir alcalde gràcies a la dimissió del socialista Àlex Pastor arran del seu incident en pandèmia i confinament. Guijarro, politòleg de formació, va presentar-se fa quatre anys com a tercer a la llista del PSC i des de fa dos anys lidera el consistori. Ara, defensarà la seva obra de govern en aquest període per intentar guanyar-se la confiança dels electors.

Quins són els principals aspirants a rellevar Guijarro?

El gran favorit a guanyar, com a mínim les eleccions, és Albiol. L'únic debat sembla ser si ho farà amb majoria absoluta o si l'oposició aconsegueix sumar més. A l'altra banda de l'arc, Guijarro competirà amb els socis de govern: Àlex Montornès (ERC), Aïda Llauradó (En Comú Podem) i David Torrents (Junts). A més, també cal sumar-hi l'exalcaldessa Dolors Sabater -finalment sense l'activista Marcel Vivet-, que torna a Badalona de la mà de Guanyem i com a diputada de la CUP al Parlament.

Quins seran els grans debats en la campanya a Badalona?

Els grans debats respecte a les últimes campanyes persisteixen: la seguretat i la neteja de la ciutat seran dos punts importants dels debats entre els candidats. En paral·lel, altres ítems en unes eleccions que se celebren en plena festa major de la ciutat seran la reconstrucció del Pont del Petroli, la renovació del Passeig Marítim o la lluita entre el cotxe i el vianant a l'espai públic -especialment als carrers del centre-, amb l'horitzó que la Zona de Baixes Emissions a la ciutat comenci a multar el 2024.
 

Quines són les principals novetats respecte a les últimes eleccions?

Badalona arranca aquesta campanya electoral amb el colpiment de l'onada d'agressions sexuals a la ciutat. Els Mossos d'Esquadra investiguen diverses violacions, en alguns casos amb autors i víctimes sent menors, als lavabos del centre comercial Màgic. També hi ha hagut casos al Museu de Badalona per part d'un treballador i alslavabos de la discoteca Titus. A més, Albiol afronta aquestes eleccions amb un judici pendent per una instal·lació irregular d'antenes i en el qual la Fiscalia li demana quasi tres anys de presó i deu d'inhabilitació. A nivell nacional, l'escenari de sequera de ben segur que marcarà els punts de confrontació entre els candidats.
 

Quins pactes hi poden haver després del 28-M?

Si Albiol assoleix 14 regidors o més, no hi haurà cap debat: tindrà majoria absoluta i les portes obertes per governar durant quatre anys sense haver de trobar suport per absolutament cap aspecte. Ara bé, si el PP no aconsegueix aquest resultat, s'obrirà el ventall de pactes. Albiol està sol: Ciutadans, Vox o Valents, teòrics socis en cas de necessitat, no tenen cap possibilitat d'aconseguir representació. Per l'altra banda, doncs, es tornaria a obrir la porta al pacte entre el PSC, ERC, Guanyem, En Comú Podem i Junts tot dependent de qui quedi per sobre de la resta als comicis.

Fitxa tècnica de Badalona
 
  • Quants habitants té? 223.506 persones.

  • Quants regidors hi ha en joc? 27 regidors.

  • Quin va ser el resultat de les últimes eleccions? El PP va guanyar les eleccions amb 10 regidors. La coalició entre Guanyem i ERC va quedar segon amb 7 representants, un més dels que va obtenir el PSC. La representació al consistori municipal la va tancar En Comú Podem amb dos regidors i Junts amb un.

  • Hi va haver algun pacte després dels comicis? A contracor, i per evitar que Albiol fos alcalde per ser la llista més votada, Sabater va facilitar que Pastor es convertís en alcalde de la ciutat dirigint un govern municipal configurat pel PSC i els comuns. Després de l'afer Pastor, aquest acord no es va produir i Albiol va recuperar el càrrec. Però després dels Papers de Pandora, l'alternativa al líder del PP es va tornar a posar d'acord i es va configurar l'actual govern, encapçalat pel PSC, amb ERC, En Comú Podem i Junts.