Trias suma l'entorn de Puigdemont: Josep Rius serà a la llista de Barcelona

L'actual portaveu de Junts i diputat al Parlament s'incorporarà a la candidatura de la capital catalana, on ja havia iniciat la seva trajectòria política com a cap de gabinet de Joaquim Forn

Josep Rius, portaveu de Junts
Josep Rius, portaveu de Junts | Junts
Joan Serra Carné / Lluís Girona
12 d'abril del 2023
Actualitzat el 13 d'abril a les 12:41h

Josep Rius és una de les incorporacions destacades de la llista de Xavier Trias. Així ho ha anunciat el candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona en l'assemblea del partit a la capital catalana d'aquest dimecres al vespre. Amb el fitxatge de l'actual portaveu i diputat al Parlament -avançat pel diari Ara i confirmada per Nació-, Trias suma a la candidatura un dels dirigents més pròxims a Carles Puigdemont. Rius va ser cap de gabinet de l'expresident de la Generalitat, després d'haver exercit la mateixa funció a l'Ajuntament amb Joaquim Forn, on va iniciar la seva trajectòria en la política. Ara, torna a Barcelona, tot i que encara no està decidit si farà compatible les funcions de regidor amb les de portaveu.

En la mateixa assemblea, Trias ha assegurat que presenta una llista "potent, per guanyar, però sobretot per governar". El candidat de Junts ha confirmat 31 noms dels 41 que han de conformar la llista, ja que els deu restants -dos d'ells en sisena, que serà pel PDECat, i novena posició- estan pendents de nomenar perquè estan reservats a altres formacions polítiques amb qui Trias ha arribat a acords. Són el PDECat, Demòcrates i Movimentd'Esquerres.

A la llista de l'alcaldable de Junts ja era segur el concurs del pinyol de Trias, conformat pels regidors Jordi Martí i Neus Munté. Com Rius -novetat rellevant-, també ocuparan posicions capdavanteres de la candidatura l'exconsellera Victòria Alsina (4), Damià Calvet (5) -fins fa poc, president del Port de Barcelona- i el diputat Ramon Tremosa (10), veus de l'ala més pragmàtica del partit i amb responsabilitats al Govern de la Generalitat en diverses legislatures. D'aquesta manera, la llista de Trias mescla l'experiència de l'antiga Convergència amb noms propis del puigdemontisme. Qui no disposa de quota és l'entorn més proper de Laura Borràs, que ja ha mostrat el seu malestar en espais de discussió de la formació.  

A la llista de l'exalcalde s'hi haurà de sumar també un nom vinculat alPDECat, després que el candidat anunciés aquesta Setmana Santa que tenia un pacte "tancat" amb els postconvergents per concórrer conjuntament a les eleccions a la capital catalana, tal com va avançar aquest diari. Aquest nom és el de Joana Ortega, exvicepresidenta del Govern en l'etapa d'Artur Mas al Palau de la Generalitat. Trias manté que, tot i l'acord amb el PDECat, continua tenint "potestat" sobre la totalitat del projecte i la llista electoral. 

Junts ha concedit carta blanca al seu cap de cartell, condició que Trias va demanar respectar per acceptar el repte de tornar a l'arena municipal després del buit deixat per Elsa Artadi. El partit confia tant en la seva carta que la papereta electoral de la formació evitarà les sigles i tindrà com a reclam el rostre de l'alcaldable, una aposta personalista sobre la qual gravitarà la campanya de la formació a Barcelona. La decisió de la butlleta -que ja va utilitzar Ada Colau en les eleccions del 2015- compta amb l'aval de la cúpula de Junts.