Juanma Moreno aprofita la polèmica i carrega contra la Generalitat pel gag de l'«Està Passant»

El president andalús insisteix que la paròdia de la Verge del Rocío emesa per TV3 forma part d'una "persecució hostil i agressiva" a Andalusia

Juanma Moreno, en imatge d'arxiu
Juanma Moreno, en imatge d'arxiu | Europa Press
Victor Rodrigo
12 d'abril del 2023
Actualitzat a les 11:37h
Juanma Moreno insisteix a carregar contra TV3 pel gag de l'Està Passant sobre la Verge del Rocío. El president de la Junta d'Andalusia ha demanat una altra vegada "respecte" vers Andalusia i ha defensat que el territori que ell lidera "se surt a defensar quan algú es mofa d'ells, dels seus costums, els accents i la manera de sentir les coses". Moreno ha carregat contra la Generalitat de Catalunya perquè "dirigeix des de la intolerància i la manca de respecte a altres terres d'Espanya".

El president andalús, però, ha volgut tenir voles paraules "per la terra de Catalunya", que és "una terra germana que estimen profundament, és cosmopolita, oberta i acollidora". Segons Moreno, el gag de TV3 "no només és una mofa sobre la verge del Rocío, sinó també és una persecució hostil i fins i tot agressiva, per exemple a una infermera andalusa per expressar-se lliurement i criticar l'obligatorietat de parlar català sense ofendre ningú".

Teresa Rodríguez es penedeix

La portaveu d'Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, va ser la primera que va criticar a les xarxes socials el gag de TV3 sobre la Verge del Rocío i ara admet que no hauria fet la piulada si hagués calculat l'"onada de catalanofòbia" que s'ha generat.

"No pretenia que originés una polèmica contra Catalunya. Em fa ràbia que el meu innocent comentari en formi part", ha dit en una entrevista a RAC1. També ha negat que en el seu comentari tingués una intenció electoralista. I ha insistit que el gag no li va agradar tot i que no li sembla punible. Rodríguez ha admès que no va saber preveure la repercussió de la seva crítica i ha demanat disculpes. "No era conscient que alimentaria la catalanofòbia. Ho sento si hi he contribuït", ha afegit.

Toni Soler es va pronunciar aquest dimarts a la nit en directe sobre la polèmica generada pel gag de la Verge del Rocío en la darrera entrega de l'Està passant. "Exigeixo disculpes al president d'Andalusia per acusar-nos de menysprear als andalusos", va començar, per passar a recordar-se dels partits "d'aquí i d'allà" que, segons ell, han aprofitat per fer electoralisme. També va mencionar la premsa espanyola, a qui va acusar d'haver volgut intimidar el seu equip. "Això és cosa meva!", va fer broma ahir a la nit. I als bisbes catalans, a qui va recomanar que es preocupin més de la pederàstia i no tant de l'humor de TV3.
Hores abans, TV3 també va trencar el seu silenci. "La sàtira és un símptoma de qualitat democràtica", va defensar la televisió pública catalana, que es va posicionar així davant les queixes del president d'Andalusia, Juan Manuel Moreno, la Conferència Episcopal Tarraconense i diverses entitats més, així com una denúncia de la Fundació Espanyola d'Advocats Cristians.

Jair Domínguez, amenaçat de mort

L'humorista, presentador i guionista del programa de TV3, Jaïr Domínguez, ha explicat a El Matí de Catalunya Ràdio les conseqüències que està patint al voltant de l'sketch sobre la Verge del Rocío, dies després de la seva emissió. "Tinc la bústia de Twitter i Instagram plenes d'amenaces de mort", ha explicat a la periodista Laura Rosel aquest dimecres al matí.

"No ho denunciaré perquè ara em fa mandra. Li dono la importància que té", ha afirmat. Domínguez ha assegurat que no és la primera polèmica d'aquestes característiques en las que s'ha vist implicat i, a més, ha deixat caure que "sol passar" en períodes electorals com el que estem a punt de viure per les municipals.