Què poden fer i què tenen prohibit els alcaldes abans de les municipals?

Els ajuntaments del país no poden inaugurar obres ni presentar el balanç del mandat des del moment de la convocatòria de les eleccions

Una persona votant a les eleccions municipals del 2019 en un col·legi de Vic
Una persona votant a les eleccions municipals del 2019 en un col·legi de Vic | Adrià Costa
11 d'abril del 2023
Actualitzat a la 13:46h

Les eleccions municipals del pròxim 28 de maig ja estan oficialment convocades i això també implica una sèrie de normes d'obligat compliment pels ajuntaments dels 947 pobles i ciutats de Catalunya. A partir del 4 d'abril i fins a la celebració dels comicis, els alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores del govern municipals han de limitar la seva activitat, amb algunes prohibicions sobre què poden fer.

La llei electoral contempla la prohibició absoluta de fer qualsevol acte que destaqui avenços aconseguits a partir de diners públics. Això inclou, per exemple, un dels actes de més força que pot fer un alcalde: la inauguració d'obres o serveis públics. Val a dir, però, que els projectes que ja estan en marxa poden continuar i no han d'aturar-se pel fet de convocar-se els comicis.

Els ajuntaments tampoc poden utilitzar eslògans, expressions o imatges que siguin iguals o similars a les que els partits polítics fan servir en la campanya. Queda rotundament prohibit també que qualsevol membre del govern municipal faci balanç del mandat, ja que també s'entén com a publicitat electoral. De la mateixa manera, es prohibeix a autoritats com policies i jutges que difonguin propaganda electoral.

Però, per altra banda, també hi ha una sèrie de coses vinculades amb les eleccions que els ajuntaments sí que estan autoritzats a fer. Es tracta principalment de campanyes institucionals per informar sobre la votació, com per exemple les habituals sobre com demanar el vot per correu, el recordatori delcalendari electoral o el protocol i els horaris d'obertura i tancament dels col·legis electorals.

Quan la campanya comenci, 15 dies abans dels comicis, els ajuntaments també tenen l'obligació de reservar locals oficials i espais públics perquè els diferents partits puguin tenir seu i fer actes. De la mateixa manera, també han de cedir i distribuir espais per situar-hi publicitat electoral, com els típics cartells penjats en fanals. El repartiment es fa en funció als resultats dels anteriors comicis municipals, com passa amb la publicitat gratuïta en mitjans públics.