Colau passa a l'atac: veu Collboni com a «número 2» de Trias

L'alcaldessa de Barcelona i cap de cartell dels comuns torna a reclamar a Sánchez la regulació dels lloguers, demana fer "decréixer" l'activitat dels creuers i reivindica el seu model de ciutat: "Ningú vol tornar enrere"

Ada Colau, en l'acte d'aquest dimarts al matí.
Ada Colau, en l'acte d'aquest dimarts al matí. | Blanca Blay / ACN
11 d'abril del 2023
Actualitzat a la 13:47h
Jordi Amat figurava a la primera llista de suports d'Ernest Maragall, un acte que va convertir-se en una ensopegada seriosa per al candidat d'ERC, perquè l'escriptor -com d'altres noms propis- van negar que fessin costat al cap de cartell republicà. Aquest dimarts Amat ha presentat Ada Colau en un esmorzar del Fòrum Europa que marcava l'inici de la cursa electoral a Barcelona. "Colau no serà un parèntesi a l’alcaldia de Barcelona", ha afirmat el teloner de l'alcaldessa, abans que la líder dels comuns encetés la recta final cap a les eleccions municipals passant a l'atac. Ho ha fet contra Jaume Collboni, després de focalitzar anteriors invectives en Xavier Trias. Al candidat socialista li ha retret la "frivolitat" de marxar del govern municipal per estratègia electoral i ha lamentat que s'hagi desmarcat de les polítiques del darrer mandat, cap de tan icònica com la de les superilles. "Si segueix aquest camí, ens el podríem imaginar com a número 2 del senyor Trias".

Queda un mes exacte per a l'inici de la campanya de les municipals i Colau ha començat a desplegar l'arsenal electoral. No ha citat en cap moment Ernest Maragall -a qui veu relegat en la cursa per l'alcaldia- i, en canvi, sí que s'ha referit repetidament a Collboni i Trias. Al cap de llista del PSC li ha retret que no presenti un "model alternatiu de ciutat" i que se sumi "a les posicions d’aturar-ho tot del senyor Trias". I al líder de Junts l'ha ubicat, implícitament, en el passat. Tot plegat, mentre insistia en ser garantia d'un govern d'esquerres a partir de la suma amb ERC i el PSC del mateix Collboni.

Colau ha posat èmfasi en els resultats de la seva gestió, a partir de l'aposta per un model de ciutat que combat la presència del cotxes, reverteix la contaminació, limita els efectes nocius del turisme, actua sobre les desigualtats i genera activitat econòmica diversificada. "En aquests vuit anys hem canviat les prioritats", ha afirmat l'alcaldessa, amb pocs moments d'autocrítica. "Ningú qüestiona que tenim un model de ciutat clar i que tenim capacitat d’executar-lo", ha reblat la líder dels comuns, orgullosa d'haver canviat la "inèrcia" de governs municipals anteriors. "Ningú vol tornar enrere", ha recalcat per rebatre les crítiques acumulades, per exemple, en el desplegament de les superilles, projecte que sintetitza la transformació en la mobilitat i l'urbanisme.

La cap de llista dels comuns ha estat especialment contundent en la defensa de la regulació del turisme que ha practicat en els dos darrers mandats. Després de referir-se a les carpetes "descontrolades" a les quals Barcelona en Comú va voler "posar ordre" el 2015, l'alcaldessa ha demanat fer un pas més en els creuers. "Hi ha activitats que han de decréixer, com els creuers", ha argumentat per posar exemples concrets de fre al turisme massiu, amb dard afegit al nou president del Port de Barcelona, el republicà Lluís Salvadó. "Els turistes no volen una ciutat de mentida", ha reblat. La polèmica sobre l'allau de visitants als túnels dels Carmel ja ha generat protestes dels veïns del Turó de la Rovira. "Som una ciutat oberta, però som una ciutat densa i tot té un límit. I si no es respecten els límits, arriba el caos", ha insistit Colau.


Més Portugal i menys Joan Clos


Davant d'una audiència amb noms propis dels comuns -des de Jéssica Albiach fins a Gerardo Pisarello-, l'alcaldessa també ha fet referència a qüestions d'abast estatal. La més significativa, la llei estatal d'habitatge, que no acaba de desencallar-se. Colau ha demanat a Pedro Sánchez que quan "vingui" a Barcelona per donar suport a Collboni ho faci amb la regulació dels lloguers "aprovada". "És factible i la llei està escrita, però el PSOE sempre té pressions [en la carpeta de l’habitatge]", ha raonat. La líder dels comuns ha instat el president espanyol a mirar més la regulació que han fet els seus homòlegs socialistes a Portugal i menys les receptes d’exalcaldes del PSC com Joan Clos.

Amb cintura per analitzar polèmiques pròpies i alienes, l'alcaldessa ha evitat fer sang en la disputa entre Podem i Yolanda Díaz per la confluència a la plataforma Sumar -"a Catalunya hem fet els deures", ha dit, sobre la suma d'En Comú Podem amb el projecte de la vicepresidenta espanyola- i ha torejat l'afer del gag del programa Està Passant de TV3 sobre la Virgen del Rocío, amb queixa inclosa del president andalús, Juanma Moreno. "Estic a favor de la llibertat d’expressió, tant per fer humor com per criticar el gag", ha dit. "Entenc perfectament que s’hagi sentit ofès", ha afegit. Colau està en forma i passa a l'atac. D'aquí a un mes just comença la campanya més renyida a Barcelona.