ERC demana el cap de Raquel Sánchez per la «catàstrofe» de Rodalies

Oriol Junqueras assegura que "l'única cosa que depèn del PSC és la que va més malament de Catalunya"

Junqueras, en una entrevista amb l'ACN
Junqueras, en una entrevista amb l'ACN | ACN
Nació
07 d'abril del 2023
Actualitzat a les 9:28h
ERC impulsarà la reprovació de la ministra de Transports, Raquel Sánchez, per la "gestió catastròfica" de Rodalies. Ho ha avançat el president d'ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista amb l'ACN. "Han tingut molts mesos i anys per a resoldre-ho, n'han estat incapaços i cada cop funciona pitjor; algú n'ha d'assumir la responsabilitat política", ha dit el dirigent dels republicans, que creu que "tocarien dimissions". Junqueras els ha retret que "l'única cosa que depèn del partit socialista és la que va més malament de Catalunya". En aquesta línia, ha dit que "el millor que li pot passar al país és que el PSC tingui poques responsabilitats i que, si en té alguna, sigui supervisada per ERC": "Quan depèn d'ells no se'n surten".

A banda de la reprovació de Raquel Sánchez al Congrés dels Diputats, Junqueras creu que també caldria que "algú n'assumís la responsabilitat política". El líder republicà ha expressat que "no pot ser que se'n rentin les mans cada dia, Ponç Pilat només se les va rentar una vegada". Alhora, ha considerat que "si no se'n surten per complir horaris o renovar materials" haurien de "deixar-ho estar i posar algú que sigui capaç de fer-ho". Per a ERC, el traspàs de Rodalies ho resoldria, ja que la gestió dels trens a Catalunya és "infinitament millor" si es posa com a exemple els Ferrocarrils de la Generalitat.

Per tot plegat, Junqueras demana "no resignar-se" davant el mal funcionament dels trens al territori, on "és notícia si hi ha algun dia que no hi ha retards". El president d'ERC ha reblat que "que les coses es gestionin de manera catastròfica no és notícia perquè ens hem acostumat, però no podem deixar que hi hagi usuaris abandonats a la dissort del PSC". Així, ha demanat al PSC que "comenci a treballar i a fer coses útils per a Catalunya. Només té una feina: fer que funcioni Rodalies. Que almenys aquesta la faci bé".
 

Acusa el PSC d'actuar amb "egoisme" en la sequera

Després de la cimera de l'aigua que va acabar sense acord, Junqueras ha acusat el PSC d'actuar amb "egoisme" en la gestió de la sequera. Els de Salvador Illa van rebutjar una entesa per les discrepàncies amb l'executiu sobre el règim sancionador als ajuntaments del decret de sequera. L'executiu de Pere Aragonès estava disposat a pactar una moratòria fins a l'1 de juliol, però el PSC en volia una d'almenys fins al setembre.

"Va ser la demostració de l'egoisme amb què actua el PSC", ha assegurat el president d'ERC, que argumenta que al país hi ha "molts municipis que fan bé la feina i l'esforç per estalviar aigua". De la mateixa manera, assegura que "no és bo que hi hagi altres municipis que s'aprofitin de la bona feina dels altres per tenir una actitud irresponsable". En aquest sentit, els republicans defensen implantar un règim de sancions per garantir la "responsabilitat".

Però més enllà dels continguts, Junqueras creu que els socialistes "bloquegen" l'acord no perquè no comparteixin el règim de multes, sinó perquè el PSC considera que "com a partit li convé més que no hi hagi acord" perquè "desgasten el Govern". El líder d'ERC opina que això demostra "la irresponsabilitat i l'egoisme" dels d'Illa i diu que la formació és "la màxima expressió" dels partits que "actuen d'acord amb els interessos d'alguns dels seus dirigents".