Oranich evidencia que Borràs només té el suport dels afins: «La majoria de Junts pensa com jo»

La presidenta de la comissió de garanties del partit insisteix en la via de la dimissió mentre Aragonès retreu a Borràs que utilitzi el Parlament per a la seva "estratègia personal de defensa" i la CUP recorda que "està fent al moviment independentista"

Laura Borràs, envoltada de dirigents de Junts el dia de la sentència.
Laura Borràs, envoltada de dirigents de Junts el dia de la sentència. | Junts
Nació
06 d'abril del 2023
Actualitzat a la 13:24h
El cas Laura Borràs s'enverina. A l'espera del que pugui decidir la Junta Electoral Central (JEC) i mentre els grups parlamentaris marquen perfil després de la via de reforma del reglament del Parlament oberta pel PSC, a Junts supuren veus discrepants amb l'estratègia de la presidenta del partit. Veus com la de Magda Oranich, advocada i presidenta de la comissió de garanties de la formació, que es desmarca de la posició oficial de la formació i en continua demanant la dimissió. "La majoria de Junts pensa com jo", ha afirmat Oranich en una entrevista al diari Ara. Les seves paraules arriben l'endemà que els afins a Borràs defensessin la restitució de la presidenta suspesa a la cambra catalana i sostinguessin que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) "descarta la corrupció".

La reunió amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, no ha fet que Oranich hagi canviat el seu punt de vista sobre el cas Borràs. L'advocada manté el que ja va argumentar la setmana passada en entrevistes als programes Cafès d'idees de RTVE i El Suplement de Catalunya Ràdio. Oranich, que ja va manifestar que "dimitir és de més dignitat" que demanar la restitució al Parlament, sosté que al partit hi ha moltes veus que demanen a Borràs un pas al costat. L'advocada és la presidenta de la comissió on es dirimirà el futur la presidenta de Junts quan hi hagi sentència ferma.

Borràs va ser condemnada la setmana passada a quatre anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació per prevaricació i falsedat documental, després que la sentència acredités el fraccionament de contractes quan dirigiria la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Mentre la majoria dels grups parlamentaris neguen la persecució política i defineixen el cas com de corrupció, a Junts mantenen que és "un cas clar de lawfare". Els afins de Borràs fins i tot han demanat que s'aixequi la seva suspensió a la cambra catalana perquè "no és corrupció". Així ho van manifestar aquest dimecres al Parlament Aurora Madaula i Jaume Alonso-Cuevillas, en una intervenció per demanar la revocació de la suspensió de Borràs, que no s'havia acordat amb l'executiva de Junts.
 

Aragonès: "L'independentisme no mereix quedar contaminat per la corrupció"


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també s'ha pronunciat sobre el cas Borràs. En una entrevista a l'agència Efe, Aragonès ha retret a la presidenta de Junts que faci servir la "interinitat" a la presidència del Parlament com "una peça més de la seva estratègia personal de defensa" i li ha advertit que la causa independentista "no mereix quedar contaminada per la corrupció". El president català ha volgut ser "molt clar" respecte al cas Borràs, després d'assegurar que la condemna que afecta la presidenta de Junts "no és un cas de repressió política" contra l'independentisme sinó "una sentència amb uns fets provats i relacionats amb pràctiques de corrupció".

Al seu torn, la portaveu de PSC al Parlament, Alícia Romero, ha assegurat que Borràs hauria de fer "un pas al costat" i deixar la presidència de la cambra catalana, perquè la segona institució més important de Catalunya pugui "recuperar la normalitat". Romero ha acusat la presidenta de Junts de "patrimonialitzar" el Parlament i "posar la seva persona per davant de les institucions". "És molt poc honest i molt poc patriòtic", ha afegit.

La CUP ha exigit a Borràs que aturi "el xou mediàtic" i dimiteixi. "Està fent mal al moviment independentista", ha alertat el diputat Xavier Pellicer en una entrevista a l'ACN. Tot i això, els anticapitalistes rebutgen la proposta del PSC per cessar-la com a presidenta de la cambra perquè consideren que és un "nyap jurídic" fet "ad hoc" per interessos electoralistes.