El TSJC respon a Borràs que la sentència per prevaricació i falsedat no necessita aclariments

El tribunal desestima la petició de la defensa de la presidenta de Junts, condemnada a quatre anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació per adjudicacions irregulars a la ILC

La presidenta de Junts, Laura Borràs, davant del Parlament
La presidenta de Junts, Laura Borràs, davant del Parlament | Lorena Sopena / EP
05 d'abril del 2023
Actualitzat a la 13:53h
La sentència és clara. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la petició d'aclariments de Laura Borràs i negat errors en la sentència que la condemna a quatre anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental. La seva defensa, en un escrit presentat la setmana passada, va argumentar que la resolució dels jutges presentava diversos errors, com ara que no portava número o bé que no constaven les modificacions de pena de la Fiscalia respecte dels altres acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol.

En una interlocutòria feta pública aquest dimecres, el TSJC nega cap "discordància o error" en la petició de pena que va fer la Fiscalia. Pel que fa al número de la sentència, el tribunal sosté que ha estat informada en interlocutòries, i que correspon a la sentència 1/23. Per això, la sala rebutja que calguin més aclariments pel que fa a la resolució, que es pot recórrer al Tribunal Suprem i, de fet, així ho faran els advocats de Borràs en els propers dies o setmanes. Fins que no sigui ferma, no es podrà activar la via de l'indult plantejada pel mateix tribunal.

En els darrers dies, Borràs ha reclamat que se la restitueixi com a presidenta del Parlament un cop constatat, diu, que la sentència "descarta la corrupció". Segons ella i el seu entorn, la condemna per prevaricació no és corrupció, malgrat que tant la Fiscalia Anticorrupció com el Consell General del Poder Judicial sí que considera que aquest delicte s'inclou en els tipus relacionats amb la corrupció. En tot cas, Borràs creu que es tracta d'una sentència injusta i ha assegurat que continuarà treballant per la independència. Tots els partits demanen que dimiteixi i el PSC ja maniobra per forçar el seu relleu a la presidència.

Aquest dimecres, Junts ha seguit la línia marcada per la presidenta del partit. La secretària de la mesa Aurora Madaula i el diputat JaumeAlonso Cuevillas, de l'entorn més estret de la presidenta de Junts, han demanat deixar sense efecte la decisió del 28 de juliol de suspendre Borràs en aplicació de l'article 25.4 del reglament del Parlament, que estableix la suspensió dels drets i deures d'un diputat quan és processat per delictes vinculats a la corrupció. "La sentència descarta explícitament la corrupció", ha defensat Madaula, i ha recordat que l'escrit recull que no hi ha lucre personal i que, per tant, "s'allunya de la corrupció".

En aquest sentit, la secretària de la mesa ha assegurat que quan es va introduir l'article 25.4 al reglament del Parlament -proposat per la CUP- la motivació era per penalitzar casos relacionats amb el "lucre personal", si bé en el redactat de l'article no s'especifica. Més enllà d'argumentar aquesta qüestió, Cuevillas ha precisat que l'ordenament jurídic espanyol no contempla "delictes de corrupció". Ha explicat també que la prevaricació pot ser corrupció en alguns casos, però només si hi ha benefici personal o de tercers, cosa que en el cas de Borràs no ha passat.