Després de Setmana Santa, recta final cap a les municipals: com hi arribaran els partits?

ERC i Junts es disputaran l'hegemonia amb el permís del PSC, que aspira a fer-se més fort a l'àrea metropolitana i aprofitarà la divisió independentista per pactar posicions en governs municipals; els comuns ho fien tot a Barcelona amb el reclam de Colau

Paperetes en un col·legi electoral
Paperetes en un col·legi electoral | Carlos Baglietto
Carme Rocamora / Oriol March
09 d'abril del 2023
Actualitzat el 11 d'abril a la 13:47h

El final de la Setmana Santa comportarà l'inici oficial del tram clau de la precampanya de les eleccions municipals, que ja estan formalment convocades. El 28-M està en joc el poder local que es repartiran els partits i suposarà, en clau catalana, dues metes volants: testar com es troba l'independentisme després del trencament del Govern en un context de pugna que s'ha exacerbat per la condemna a Laura Borràs per corrupció; i com a primer plat de les futures eleccions espanyoles, previstes per finals d'aquest 2023. La salut dels partits exhibida en les municipals servirà per pronosticar què pot passar al Congrés dels Diputats.

Així encaren les principals formacions l'esprint cap al 28-M.
 

ERC: consolidar posicions amb dubtes a Barcelona

Si els republicans tenen ara la presidència de la Generalitat, en certa manera, és perquè en els últims anys han consolidat una base electoral a través de les municipals que els ha permès arribar a cotes de poder inèdites des de la restitució de la democràcia. El 2019, sense anar més lluny, van ser la primera força del país, tot i que no van aconseguir arribar a l'alcaldia de Barcelona malgrat la victòria de d'Ernest Maragall. El candidat no apareix en bon lloc a les enquestes de cara al 28-M davant del trio format per Xavier Trias, Ada Colau i Jaume Collboni. El disgust a Barcelona, en tot cas, aspiren a atenuar-lo assegurant Lleida i Tarragona, i mantenint-se com la primera força arreu del país. El discurs institucional que predica ERC i els dubtes sobre l'estratègia del diàleg només conjuguen si es guanyen les eleccions.

 

Junts: mantenir els feus a l'estela de Trias

En plena sacsejada per la condemna a Borràs, el partit fundat per Carles Puigdemont es pren les municipals com un possible bàlsam. No només perquè les expectatives electorals de Trias són bones sinó perquè estan en disposició de mantenir feus tan rellevants com Girona, Vic, Reus, Vilafranca del Penedès, Tortosa i Banyoles, i de recuperar Manresa o Sant Cugat del Vallès. La clau estarà en els pactes post-electorals, que determinaran el grau d'alcaldies obtingudes. Aconseguir Barcelona és el principal objectiu -Trias tindrà les mans lliures per pactar amb qui sigui- i, si li sumen un triomf en bona part del territori, la nit electoral somriurà a Junts, que ha estat hàbil a l'hora de captar el món municipal del PDECat que encara no hi havia aterrat.

 

PSC: més força metropolitana, pactes i Sánchez

A diferència de les dues últimes eleccions, ERC i Junts saben que tenen un rival a l'alçada per disputar-los el triomf global, especialment en nombre absolut de vots. El PSC, fruit del desgast independentista i de l'efecte arrossegament que suposa tenir Pedro Sánchez a la Moncloa, ja es va imposar a les eleccions catalanes per sobre dels republicans i ara té com a objectiu governar amb mà de ferro l'àrea metropolitana i recuperar ciutats com Lleida i Tarragona, a banda d'intentar assaltar Barcelona amb Collboni al capdavant. En la política de pactes jugaran un paper central, perquè tenen capacitat per entendre's amb ERC i amb Junts. De fet, ja ho van fer després dels comicis del 2019, amb Sant Cugat i la Diputació com a emblemes.

 

Comuns: tot a la fitxa de Colau

Barcelona és l'epicentre de la campanya dels comuns, que aspiren a portar Ada Colau a un tercer -i previsiblement últim- mandat a Barcelona. Per aconseguir-ho, basaran la campanya en els eixos dels últims anys, que pivoten al voltant de l'anomenada "agenda del canvi". A l'àrea metropolitana, la prioritat és mantenir l'alcaldia del Prat de Llobregat, en mans de Lluís Mijoler, veu destacada de l'oposició a l'ampliació de la infraestructura. Els comuns aniran als comicis sense saber encara la resolució del pols entre Unides Podem i Sumar, el projecte de Yolanda Díaz, per trobar la fórmula electoral de cara als comicis estatals de finals d'any.

 

CUP: el repte municipalista del post-procés

Un cop trencada la política de blocs i amb la falta d'un full de ruta en el post-procés per la CUP, els anticapitalistes tornen a aferrar-se al municipalisme per dibuixar el seu futur. El seu màxim objectiu és recuperar-se a llocs on van perdre la representació l'any 2019, i en especial a Barcelona, mitjançant la figura de Basha Changue. També, però, confien tornar a entrar a Lleida i Terrassa, no anar enrere a Tarragona, Reus i Navàs, i mantenir la majoria en feus com Berga i Celrà. La candidatura de Guanyem Girona -segona força fa quatre anys- encapçalada per Lluc Salellas, és una altre les baules imprescindibles de la CUP, que espera tornar a tenir prou força per ser decisiva al nou govern de la ciutat. La mateixa fórmula la volen aplicar a Badalona mitjançant la candidatura de Dolors Sabater, que vol construir "majories àmplies" que vetin  qualsevol escenari en què Xavier Garcia Albiol pugui ser alcalde de la ciutat.
 

Ciutadans: cap a l'esfondrament definitiu

La formació taronja està en ple trànsit cap a la desaparició. Després de dues eleccions en què van mossegar l'espai del PSC i del PP arreu de l'àrea metropolitana i també a Tarragona, Ciutadans enfila ara un camí costerut, marcat per una refundació que no desplega i la possibilitat de quedar fora de tots els parlaments autonòmics en els quals encara té representació. Anna Grau, a Barcelona, té el repte d'entrar al consistori i conservar algun dels sis regidors que va aconseguir la plataforma de Manuel Valls als comicis del 2019.
 

PP: inici de la remuntada amb Feijóo?

Segons el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el PP es troba en plena remuntada a Catalunya. Després d'una etapa convulsa, els populars aspiren a mantenir la representació obtinguda per Josep Bou fa quatre anys -ara el candidat és Daniel Sirera-, i a recuperar el terreny perdut en les últimes convocatòries electorals.  En clau autonòmica estatal, el PP s'agafa al 28-M com una oportunitat per desgastar Sánchez i preparar-se per l'assalt a la Moncloa. Aquesta serà, precisament, la batalla que s'obrirà quan s'acabi el recompte de les municipals.