Més pressió sobre Borràs: el Govern urgeix a triar una nova presidència del Parlament

"Cal una nova figura plena i acordada que pugui exercir les funcions sense condicionants personals", assenyala la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, després de la condemna per corrupció contra la líder de Junts

Laura Borràs i Pere Aragonès, al Parlament.
Laura Borràs i Pere Aragonès, al Parlament. | Govern
04 d'abril del 2023
Actualitzat a la 13:23h
Amb l'amenaça latent dels moviments de la Junta Electoral Central (JEC) que puguin precipitar una retirada de l'escó després de la sentència per corrupció, Laura Borràs veu com s'eleva la pressió política perquè s'aparti de la presidència del Parlament. L'úiltima en pronunciar-se ha estat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha considerat que la condemna obre un "escenari diferent" a la cambra catalana. "Tenim el màxim respecte per les institucions, però ara li pertoca als grups trobar una solució per desbloquejar la situació que viu el Parlament. Cal una presidència plena i acordada per majoria que pugui desenvolupar les seves funcions sense condicionals personals", ha indicat Plaja en la roda de premsa posterior al consell executiu. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i més dirigents d'ERC han elevat aquests dies el to sobre Borràs, i alguns d'ells han vinculat Junts als casos de corrupció de l'antiga CDC

El reglament no contempla ara cap fórmula per cessar del càrrec membres de la mesa o la presidència. És un escenari que, en canvi, si està recollit en altres cambres autonòmiques com la de les Illes Balears. Emmirallant-se en aquests casos, el PSC ha registrat aquest dimarts una proposició de llei per impulsar una reforma exprés del reglament i habilitar aquest mecanisme. La proposta, "quirúrgica", segons els socialistes, arriba en plena incertesa parlamentària per la situació de Borràs. Els socialistes ja s'han posat en contacte aquest dimarts al matí amb altres grups parlamentaris, i especialment amb ERC, per poder tirar endavant la iniciativa i apartar Borràs de manera immediata del càrrec, sense que perdi el seu escó.

Aquest és un moviment estratègic del PSC per, a les portes d'unes municipals, demostrar bona gestió a la cambra catalana, sotmesa a una interinitat des del passat mes de juliol, quan la líder de Junts va ser suspesa amb el vot favorable de la CUP. També obligarà ERC a posicionar-se sobre si avala o no pactar amb els socialistes retirar el càrrec a Borràs. L'objectiu que té el PSC és que la proposició de llei es tramiti per lectura única i que aquest mes d'abril quedi aprovada i es pugui nomenar una nova presidència com a màxim el maig. "No ens quedarem de braços plegats, ningú està per sobre de les institucions. Hem trobat una via que resol una llacuna. Hem pres una iniciativa i la portarem fins al final", ha explicat en una atenció als mitjans aquest dimarts la portaveu parlamentària dels socialistes, Alícia Romero.

Com funcionaria la proposta del PSC?

Quin és el procediment? El PSC proposa incorporar un nou article al Parlament, el 50.bis, amb el títol "pèrdua de la condició de membre de la mesa del Parlament". S'estableixen els casos en els quals cessaran els membres de la mesa: pèrdua de la condició de diputat, renúncia expressa, deixar de pertànyer al grup parlamentari al qual estava adscrit i per remoció del càrrec acordada pel ple per la majoria absoluta dels seus membres. És aquest últim punt el què el PSC situa que serviria per al cas Borràs. Com podria tirar endavant? Com en altres parlaments autonòmics, es contempla que la petició hagi de ser impulsada per dos grups parlamentaris o una cinquena part -el PSC ja la té- de diputats. El seu debat i votació hauria de ser inclòs "obligatòriament" -recull el text- en el primer ple que se celebri després de la seva admissió a tràmit. Si prospera després d'assolir la majoria absoluta, s'activaria el mecanisme.