El PSC impulsa una reforma del reglament del Parlament amb «l'objectiu únic» d'apartar Borràs

Salvador Illa demana la col·laboració de la resta de partits per posar fi aquest abril a la situació d'interinitat: "Ja n'hi ha prou d'espectacles"

Salvador Illa, en una imatge d'arxiu.
Salvador Illa, en una imatge d'arxiu. | ACN
03 d'abril del 2023
Actualitzat a les 19:25h
Nou moviment del PSC per prendre la iniciativa en el cas de Laura Borràs i posar fi a la situació d'anormalitat que viu la presidència del Parlament. Segons ha anunciat Salvador Illa, primer secretari dels socialistes, en un consell nacional extraordinari aquest dilluns a la tarda, demà a primera hora els socialistes registraran una proposició de llei per reformar el reglament de la cambra catalana amb "l'objectiu únic" d'acabar amb la interinitat, una situació des del mes de juliol, quan els membres de la mesa van suspendre Borràs de la presidència tan aviat com se li va obrir judici oral per delictes vinculats a la corrupció.

"Fixarem en quins casos i de quina manera es poden cessar els membres de la mesa, la seva presidència, i membres de les comissions", ha explicat Illa davant de les bases socialistes, si bé no ha entrat en els detalls de la mesura impulsada ad hoc pel cas Borràs. Ara bé, ja ha fet una crida a la responsabilitat de la resta de formacions i la seva "col·laboració" per tal que la proposta tiri endavant amb rapidesa. "Demanem col·laboració. Volem que sigui una tramitació ràpida, enllestida abans que acabi el mes d'abril, no es poden posar les institucions per sobre de ningú", ha afegit el primer secretari dels socialistes.

La sentència de 4 anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació a Borràs pel cas de contractes irregulars a la Institució de les Lletres Catalanes es va fer pública el dijous. Durant aquella jornada,tots els partits polítics excepte Junts van demanar la dimissió de Borràs, i li van demanar que s'aparti. No és la intenció de la líder dels juntaires, i sense una renúncia explícita, a hores d'ara no hi ha cap manera d'apartar-la fins que la Junta Electoral Central intervingui o bé la sentència sigui ferma. "Ja n'hi ha prou d'espectacles", ha afegit Illa durant el consell nacional del PSC, en la qual també s'ha atribuït la responsabilitat, com a primer grup de l'oposició, de posar fi a una situació que s'allarga durant massa temps.

Després d'aquest moviment del PSC, caldrà veure ara quina decisió prenen els partits de l'oposició, i si avalen o no la reforma del reglament proposada pels socialistes. Aquest dilluns s'ha protagonitzat una nova jornada de retrets entre ERC i Junts. Marta Vilalta, portaveu dels republicans, ha acusat els seus exsocis de no haver fet "net" de corrupció malgrat haver canviat les sigles -en referència a Convergència. Des de Junts, en resposta, s'han regirat contra els republicans i els han acusat de "desviar l'atenció" pels seus pactes gratuïts amb Sánchez.