Beques per impulsar el talent de joves investigadors

La Fundació ”la Caixa” destina 20,2 milions per a 105 beques de doctorat i postdoctorat, una quarantena de les quals per a investigadors catalans o vinculats a universitats catalanes

Foto de família dels investigadors de doctorat i postdoctorat becats
Foto de família dels investigadors de doctorat i postdoctorat becats | Fundació «la Caixa»
Nació
14 d'abril del 2023
El talent necessita suport. I moltes carreres de joves investigadors poden quedar truncades si no compten amb els recursos per continuar avançant. Per evitar-ho, la Fundació ”la Caixa” disposa d'un ambiciós programa de beques de doctorat i postdoctorat, el més important d'Europa per part d'una entitat privat. Aquesta convocatòria beneficiarà 105 investigadors d'excel·lència, dels quals una quarantena són catalans o estan vinculats a universitats catalanes, amb una dotació total de més de 20,2 milions d'euros.
 

Impulsar i atreure talent

Les beques de doctorat INPhINIT i postdoctorat Junior Leader de la Fundació ”la Caixa” tenen el doble objectiu de donar suport a joves talents perquè duguin a terme la seva recerca a l'estat espanyol o Portugal i, al mateix temps, atraure investigadors estrangers a les seves universitats i centres de recerca.

Onze dels becats són catalans, dels quals deu investiguen a centres de Catalunya i un ho fa en un centre d’Alacant. A més, Catalunya atrau el talent de 27 joves investigadors d'arreu de l'Estat i de la resta d'Europa i del món que duen a terme els seus projectes de recerca a universitats i centres de recerca catalans. 

Aquestes convocatòries els ofereixen salaris competitius i formació transversal. En el cas de les beques de doctorat, es reforcen qüestions com la comunicació científica, el benestar emocional de l’investigador, el lideratge i les oportunitats de finançament. D’altra banda, en les beques de postdoctorat, aquesta formació potencia la carrera científica independent com a opció de futur professional i fomenta la innovació i el lideratge.
 

Acte d'entrega de les beques a investigadors de doctorat i postdoctorat. Foto: Fundació «la Caixa»


“El finançament de la ciència i la tecnologia és fonamental perquè el coneixement humà no es quedi aturat, per poder anar més enllà i proposar noves solucions a vells problemes o a nous reptes. El futur que ve està en mans de persones com aquests becaris, amb un gran potencial com a agents del canvi, com a cocreadors d’un futur en el qual la llarga llista de desafiaments globals que hi ha sigui cada vegada més curta”, assegura Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”.

El programa de beques de la Fundació ”la Caixa” és el més important dels que promouen les entitats privades al conjunt d'Europa, tant pel nombre de beques convocades com per la varietat de les disciplines. Cada becat del programa de doctorat rebrà uns 122.000 euros en tres anys mentre que els de postdoctorat arribaran als 305.000 euros. D'aquesta manera, l'entitat destinarà 20,2 milions d’euros a aquesta promoció de becaris. Ambdós programes han estat cofinançats per la Comissió Europea a través de l’Acció Marie Skłodowska-Curie COFUND en el context del programa marc Horizon 2020.
 

D'on provenen els becaris?

Dels 105 becaris seleccionats en aquesta edició onze són catalans, 41 de la resta de l'Estat i 53 estrangers. Destaquen els italians (17), però també Portugal (5), mentre que n'hi ha tres d'Alemanya, Brasil, Estats Units, Mèxic i Regne Unit. S'han seleccionat entre unes 2.000 sol·licituds, 1.485 per al programa de doctorat i 557 per al de postdoctorat.

Les beques atorgades s’han distribuït entre 68 centres de recerca i universitats d'arreu de la península Ibèrica. Pel que fa a les especialitats, la biologia molecular encapçala la llista amb 11 becaris; la segueixen la química física, l’enginyeria biomèdica i la biologia matemàtica i computacional amb 5 becaris, i la física teòrica i matemàtica, l’astronomia i astrofísica i la neurociència amb 4 becaris cada una.

Programa de beques de doctorat INPhINIT

 Dotació total per beca: 122.592 euros
 Durada: 3 anys
 Sol·licituds rebudes: 1.485
 Beques concedides: 65
 Àmbits d'estudi: totes les disciplines

 On es veuen d'aquí a 10 anys? Responen alguns dels investigadors que han rebut la beca doctoral en aquest vídeo.


 

Programa de beques Postdoctorat Junior Leader

 Dotació totalper beca: 305.100 euros
 Durada: 3 anys
 Sol·licituds rebudes: 557
 Beques concedides: 40
 Àmbits d'estudi: ciències de la salut i de la vida, tecnologia, física, enginyeria i matemàtiques

 Com pensen impactar en el futur? Responen alguns dels investigadors que han rebut la beca postdoctoral en aquest vídeo.


 

Una inversió de 363 milions d'euros en beques

El programa de beques de doctorat data del 2017 i de postdoctorat del 2018, però prové de la transformació del destinat a realitzar estudis de màster que s'havia creat el 2005. Tanmateix, l'aposta de la Fundació “la Caixa” per donar suport a les carreres d'excel·lència ve de molt més lluny: el 1982 va arrencar el programa de beques per fer els estudis als EUA i dos anys després es va ampliar a altres països.



Des d'aleshores, s'han concedit un total de:

 100 beques de grau
 3.784 beques de postgrau a l'estranger
 1.656 beques de màster i postgrau a Espanya i Portugal
 193 beques de postdoctorat a Espanya i Portugal
 Inversió total: 363 milions d'euros