Borràs es rebel·la i preveu continuar al capdavant de Junts: «És una aberració judicial»

En una compareixença fora del Parlament i sense preguntes, la presidenta suspesa de la cambra afirma que no va tenir un "judici just"

Laura Borràs, aquest dijous davant del Parlament.
Laura Borràs, aquest dijous davant del Parlament. | EP
30 de març del 2023
Actualitzat a les 14:37h
"No hi ha tirania més cruel que la que s'exerceix a l'empara de les lleis". Són les primeres paraules de Laura Borràs, citant Montesquieu, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'hagi condemnada a quatre anys i mig de presó i a un total de 13 d'inhabilitació per un delicte de prevaricació i falsedat documental per haver adjudicat contractes a dit a un conegut seu, l'informàtic Isaías Herrero. Borràs ha reivindicat la seva innocència, i ha promès continuar ferma i lluitar fins a aconseguir l'absolució en algun altre tribunal. "És una aberració judicial i democràtica", ha exclamat davant d'una setantena de persones que s'han traslladat fins al Parlament per demostrar-li el seu suport. Amb tota convicció, ha manifestat la seva previsió de continuar al capdavant de Junts.

La presidenta del partit ha arribat a les portes de la cambra catalana agafada de la mà del seu marit i la seva filla. Al lloc, l'esperava una àmplia representació de Junts, en una voluntat de mostrar tancament de files cap a la presidenta del seu partit. Hi eren el secretari general, Jordi Turull; el president del grup parlamentari, Albert Batet; desenes de diputats i alguns del seu cercle més estret com Autora Madaula i Francesc de Dalmases. L'últim a arribar ha estat l'expresident de la Generalitat, Quim Torra. També davant d'ells, Borràs ha assegurat que no ha tingut un judici just, i que el procés judicial estava "pervertit" des d'un inici. Però ha remarcat que no es resignarà ni doblegarà: "Jo em rebel·lo contra la injustícia i la continuaré combatent. Soc una persona íntegra i no he comès cap delicte". 

També ha enviat un missatge als seus seguidors, a qui ha demanat que es mantinguin al seu costat: "Us demano a tots aquells que considereu que no he tingut un judici just i que aquesta no és una sentència justa, que no normalitzeu l'atropellament democràtic", ha sentenciat. Les persones que l'escoltaven han promès que així ho faran, i també han demanat la dimissió del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Així mateix, han protagonitzat petits enfrontaments contra la premsa, a qui han acusat de tapar el camp de visió amb les seves càmeres per retransmetre el discurs de Borràs. Fent ús de clàssics, alguns dels assistents han fet el càntic de "premsa espanyola, manipuladora".

Crítiques contra PSC, ERC i CUP

Més enllà d'alguns retrets anecdòtics, el protagonisme en el discurs de Borràs també han estat els partits que la van suspendre com a presidenta del Parlament: PSC, ERC i CUP. La presidenta suspesa del Parlament els ha acusat de sentenciar-la abans del judici. "Em van voler apartada de la política, i no han pogut dissimular que esperaven que el TSJC els hi fes la feina. Els convido a reflexionar si tot s'hi val i si estan disposats a aprofitar-se dels efectes de la repressió espanyola contra l'independentisme per utilitzar-ho amb finalitats partidistes", ha afegit.

La condemna contra Borràs obre ara una nova etapa en la política catalana, on resta pendent saber quin serà el futur del Parlament. Actualment, Borràs és la presidenta suspesa de la cambra catalana, un moviment que va decidir la majoria de la mesa, obeint el reglament, quan se li va obrir judici oral. Des de llavors el Parlament es troba en una interinitat forçada, i la resta de partits tenen previst exigir a Junts que activi el relleu de Borràs per poder tornar a la normalitat. Al mateix temps, Junts haurà de decidir si manté en el càrrec a la seva presidenta després de la sentència condemnatòria. El secretari general del partit, Jordi Turull, té previst comparèixer a les 17:30 hores d'aquest dijous. Per la seva banda, el PSC compareixerà a les 13:40 i ERC a les 16:40.

Un judici amb testimonis contundents

El judici va deixar alguns testimonis molt durs contra la gestió de Laura Borràs al capdavant de la ILC, com ara el d'Assumpta Pagespetit, que feia tasques de cap d'administració. Va assegurar que Borràs no va fer cas de les advertències que li feia sobre les possibles irregularitats en matèria de contractació, i que des de bon principi, abans i tot d'obrir el procés de contractació, la dirigent independentista volia que fos Herrero l'encarregat de fer la pàgina web. També va explicar que tots els pressupostos els enviava ell, cosa que la va incomodar fins al punt de demanar no rebre més pressupostos sobre el projecte. Durant tot el judici, la defensa de Borràs va mirar de desacreditar aquest testimoni, recordant que va presentar cap queixa per aquestes qüestions i afirmant que era un testimoni mixt, és a dir, que en funció de què declarés al judici podia acabar imputada.

L'ombra de dubte dels correus

La tasca de la defensa de Borràs va centrar-se a desmuntar el judici des de la base, qüestionant tota la investigació i posant una ombra de dubte sobre l'obtenció de la prova. En aquesta línia, els advocats de la presidenta de Junts van denunciar que els investigadors no van garantir la cadena de custòdia i que els arxius intervinguts a casa d'Herrero es van alterar, però no van concretar en quin punt ni tampoc es va posar en dubte el contingut dels correus electrònics, un dels elements que pesen més en l'acusació contra Borràs. Tampoc en la declaració de la presidenta de Junts, que només va respondre les preguntes de la seva advocada, Isabel Elbal, se li va fer cap pregunta sobre els mails intercanviats amb Herrero en què es detallava com fraccionar contractes i fer pressupostos falsos. En tot cas, Borràs i la seva defensa sostenen que és víctima de lawfare.