Junqueras reivindica que la reforma del codi penal ha permès el retorn de Ponsatí

El president d'ERC exigeix la seva posada en llibertat i rebutja valorar les crítiques de l'eurodiputada de Junts contra Serret: "Ens agradaria que tothom treballés amb esperit cooperatiu"

Oriol Junqueras, en l'atenció als mitjans després de la detenció de Ponsatí
Oriol Junqueras, en l'atenció als mitjans després de la detenció de Ponsatí | ERC
28 de març del 2023
Actualitzat a les 21:21h
Oriol Junqueras, president d'ERC, ha celebrat el retorn de l'exconsellera Clara Ponsatí, després de cinc anys a l'exili, i ha reivindicat que ha estat possible gràcies a la reforma del codi penal impulsada pels republicans en negociació amb la Moncloa. "Celebrem el seu retorn en la mesura que treballem perquè no hi hagi ningú a les presons i perquè els exiliats puguin tornar. Ho celebrem en la mesura que estem convençuts que la supressió de la sedició facilita el seu retorn, perquè canvia la seva situació penal", ha declarat en una atenció als mitjans.

Junqueras ha fet les declaracions des de L'Hospitalet de Llobregat, després d'assistir a un acte per segellar un pacte amb EUiA per concórrer a les municipals conjuntament en vuit municipis. Des d'aquest indret, ha exigit la posada "immediata" en llibertat de Ponsatí, que ha estat detinguda poc després d'arribar a Catalunya. "Esperem que sigui posada immediatament en llibertat i demanem a tothom que se sumi a la lluita contra la repressió", ha declarat.

Més tard, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet un comunicat en què ha celebrat el retorn de Ponsatí i n'ha lamentat la detenció. En aquest sentit, ha constatat que la repressió de l'Estat continua i ha demanat a totes les parts intensificar els esforços per "construir una solució política" que passi per l'amnistia i l'autodeterminació.

Ponsatí, en una roda de premsa convocada just ha entrat en territori català al Col·legi de Periodistes de Barcelona, ha dit que la persecució dels exiliats ha estat "patètica però persistent" i ha evidenciat els límits de la democràcia espanyola. En la mateixa intervenció no ha escatimat crítiques cap al Govern de Pere Aragonès, que ha definit com una "eina de l'ocupació espanyola". Fins i tot ha criticat l'actual consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, que també va tornar de l'exili, i que demà està citada a declarar davant del TSJC.

Junqueras ha rebutjat entrar en el foc creuat de crítiques de Junts cap a ERC, quan ha estat preguntat directament per la intervenció de Ponsatí. "Respectem les opinions de tothom. Tot allò que puguem fer per ajudar a tothom, i per tots els que queden en l'exili, ho farem sempre. Ens agradaria que tothom treballés amb aquest esperit cooperatiu i de treball conjunt per a la defensa dels drets del nostre país", ha afegit.

Ponsatí ha estat detinguda per un agent de paisà dels Mossos d'Esquadra, quan es dirigia a l'oficina que Junts té al Born destinada a projectar la feina dels eurodiputats. La comunicació policial s'ha produït davant de la premsa i l'eurodiputada ja ha denunciat a les xarxes socials que la considera una acció "il·legal".

Per la seva part, el PSC ha afirmat que "ningú està per sobre de la llei en un estat de dret". "La justícia és igual per a tothom i s'ha actuat de la mateixa manera que es faria amb qualsevol ciutadà que no compareix davant d'un jutge", afegeixen els socialistes. Els Mossos han detingut l'eurodiputada en ple carrer de Barcelona, el dia que, tal com ha avançat l'ACN, ha tornat a Catalunya sense entregar-se a les autoritats. El Tribunal Suprem va dictar una ordre de detenció a Espanya per un delicte de desobediència vinculat al referèndum de l'1-O i els Mossos l'han traslladat a la Ciutat de la Justícia.