Clara Ponsatí, exili i detenció: semblances i diferències amb altres retorns

L'eurodiputada, que surt en llibertat hores després de ser detinguda pels Mossos arran del seu retorn per sorpresa a Catalunya, marca distàncies amb l'estratègia d'ERC, personificada en el cas de Meritxell Serret

Clara Ponsatí, sortint de la Ciutat de la Justícia
Clara Ponsatí, sortint de la Ciutat de la Justícia | Ricard Novella Centellas
28 de març del 2023
Actualitzat el 29 de març a les 21:20h
L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha tornat a Catalunya després de cinc anys d'exili i, després d'una roda de premsa al Col·legi de Periodistes en què ha denunciat la vulneració sistemàtica de drets fonamentals dels catalans, ha estat detinguda pels Mossos d'Esquadra quan es dirigia a l'oficina dels eurodiputats de Junts, al Born. "Soc eurodiputada", li ha dit Ponsatí a l'agent dels Mossos que, de paisà i com a policia judicial, ha executat l'ordre de detenció dictada pel jutge Pablo Llarena. Després de caminar uns metres per la plaça de la Catedral, Ponsatí ha entrat al vehicle policial amb el seu advocat, Gonzalo Boye, que l'ha traslladat a la Ciutat de la Justícia. Hores més tard, ha estat deixada en llibertat. A ulls de la justícia espanyola, ja no està en rebel·lia: està citada a declarar el 24 d'abril al matí al Tribunal Suprem.

La decisió del jutge ha estat pràcticament la mateixa que en els casos de Meritxell Serret i Anna Gabriel, que també van ser deixades en llibertat després de comparèixer. El missatge, però, és diferent. Repassem les claus d'aquesta tornada.
 

1. Per què ha estat detinguda?

Clara Ponsatí ha estat detinguda perquè el jutge Llarena va dictar al gener una ordre nacional de detenció per un delicte de desobediència. Un cop l'eurodiputada de Junts ha entrat a l'Estat, s'han activat els procediments necessaris per executar aquesta ordre de detenció i traslladar-la a la Ciutat de la Justícia. Ha comparegut davant del jutjat de guàrdia per tal de notificar-li el seu processament per desobediència. Ponsatí ha demanat un habeas corpus per detenció il·legal i, més tard, ha estat posada en llibertat i citada a declarar per d'aquí un mes, com va passar amb Serret. "Si em detenen, Llarena haurà d'atendre's a les conseqüències", ha advertit Ponsatí, poc abans de ser arrestada. Més tard, ha enviat un correu a la resta d'eurodiputats per comunicar-los la seva detenció: "Si llegiu això, és que m'han detingut il·legalment". 
 
Arxivat a