Puigdemont i Comín denuncien des de Brussel·les la «detenció il·legal» de Ponsatí

Els eurodiputats de Junts demanen l'actuació de la presidenta del Parlament Europeu davant la "violació" de la immunitat de l'exconsellera

Puigdemont, Comín i Ponsatí, en una imatge d'arxiu al Parlament Europeu
Puigdemont, Comín i Ponsatí, en una imatge d'arxiu al Parlament Europeu | ACN
Lluís Girona / Carme Rocamora
28 de març del 2023
Actualitzat a les 21:27h
Reacció dels eurodiputats de Junts a la detenció de Clara Ponsatí. CarlesPuigdemont i Toni Comín han denunciat en una atenció als mitjans des de Brussel·les el que consideren una "detenció il·legal" i han demanat a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que actuï i que "no miri cap a una altra banda, com fa sempre" davant la "violació" de la immunitat parlamentària de Ponsatí.

En l'àmbit personal, l'expresident de la Generalitat ha agraït a Ponsatí que hagi pres la decisió de tornar a Catalunya "comptant amb l'exili, sense donar-li l'esquena". Segons Puigdemont, l'exconsellera d'Ensenyament ha fet un acte de "confrontació intel·ligent": "Ha posat en contradicció l'Estat i ha evidenciat les seves carències", ha reivindicat Puigdemont, que ha apuntat a Pablo Llarena com a "autor material" de la detenció de Ponsatí i no als Mossos d'Esquadra. "Ell sap perquè ha demanat que siguin els Mossos i no la Guàrdia Civil", ha sentenciat.

Tant Comín com Puigdemont han recordat que aquest mateix dimecres hi ha sessió plenària del Parlament Europeu i que, com a membre de la cambra, Ponsatí té el dret de ser-hi. "Si Clara Ponsatí no és al ple, Llarena no només estarà violant els seus drets, sinó també el dret de representació d'un milió de ciutadans europeus" que la van votar als últims comicis, ha recordat l'exconseller de Salut.
 

Turull exigeix la llibertat immediata de Ponsatí

En la mateixa línia, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha exigit la posada en llibertat immediata de Ponsatí. En una atenció als mitjans des de la Ciutat de la Justícia, ha assegurat que aquesta ha estat una detenció il·legal: "És eurodiputada i pot passejar per tot Europa", ha declarat. Diversos dirigents de Junts participen de la concentració de suport a Ponsatí. Al costat de Turull, hi són també Albert Batet i Josep Rius.
 

La CUP exigeix a Aragonès que "doni la cara"

El diputat de la CUP Carles Riera ha exigit aquest dimarts al Govern i al president, Pere Aragonès, que "doni la cara" per la detenció de Ponsatí. En la mateixa atenció als mitjans des de la Ciutat de la Justícia, ha reclamat que el Govern assumeixi responsabilitats i reverteixi "immediatament" la detenció.

L'eurodiputada de Junts ha tornat aquest dimarts a Catalunya després de cinc anys a l'exili. Ponsatí ha travessat la frontera entre França i l'Estat en cotxe, sense presentar-se davant el Suprem, que té activada una ordre de detenció. Minuts després d'oferir una roda de premsa des del Col·legi de Periodistes de Barcelona, ha estat detinguda per un agent de paisà dels Mossos d'Esquadra.
 

L'ANC i el Consell de la República critiquen la "pantomima" de detenció "il·legal"

Dolors Feliu ha denunciat aquest dimarts des del davant de la Ciutat de la Justícia la "pantomima" de detenció "il·legal" de Clara Ponsatí. La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha destacat la "fortalesa" de l'exconsellera i eurodiputada per tornar de l'exili directament a Catalunya sense passar abans per Madrid a veure Llarena. Al seu torn, el responsable de Relacions Institucionals del Consell de la República, Toni Castellano, ha analitzat que la detenció "obre un conflicte entre Espanya i la Unió Europea".