Així ha estat la detenció de Clara Ponsatí

Un agent dels Mossos d'Esquadra de paisà ha comunicat a l'eurodiputada de Junts la seva situació processal minuts després d'oferir una roda de premsa a Barcelona

Un mosso d'esquadra de paisà deté Clara Ponsatí a Barcelona després de tornar de l'exili
Un mosso d'esquadra de paisà deté Clara Ponsatí a Barcelona després de tornar de l'exili | ACN / Gerard Escaich
28 de març del 2023
Actualitzat a les 20:41h

L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatíha tornat aquest dimarts a Catalunya després de cinc anys d'exili. En una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Barcelona, Ponsatí ha dit que la persecució dels exiliats ha estat "patètica però persistent" i ha evidenciat els límits de la democràcia espanyola. Poc minuts després, ha estat detinguda per un agent de paisà dels Mossos d'Esquadra, quan es dirigia a l'oficina que Junts té al Born destinada a projectar la feina dels eurodiputats. La comunicació policial s'ha produït davant de la premsa i l'eurodiputada ja ha denunciat a les xarxes socials que la considera una acció "il·legal".

En la compareixença prèvia a la detenció, Ponsatí ha explicat els motius que l'han empès a tornar. "Espanya dona via lliure als que volen perseguir l'estat de dret a Europa", ha afirmat. Ponsatí ha remarcat que la persecució no és contra ella, sinó contra els catalans, que sistemàticament pateixen una vulneració de drets a l'Estat. En aquest sentit, ha presentat un portal web -estatdedret.cat- que documenta les vulneracions de l'estat de dret contra els catalans en els darrers 20 anys.

"No he vingut a fer cap pacte, vinc a denunciar les vulneracions sistemàtiques de drets contra els catalans", ha afirmat Ponsatí davant d'una gran expectació. Ha evitat anticipar esdeveniments i ha reconegut que no sap si serà detinguda o no. Sobre ella pesa una ordre nacional de detenció controvertida, perquè el jutge Pablo Llarena manté que ha de ser detinguda tot i que com a eurodiputada manté la immunitat. És per això que Ponsatí ha advertit el jutge del Suprem. "L'ordre de detenció és il·legal i tinc immunitat a tota la Unió Europea, i el jutge Llarena no és competent. Si em detenen, haurà d'atendre's a les conseqüències", ha afirmat la dirigent independentista.