Alerta europea per la presència d'un
component cancerigen en diversos aliments de consum molt freqüent. L'Agència Europea per a la Seguretat Alimentària (
EFSA, per les seves sigles en anglès) ha advertit aquest dimarts dels riscos de
nitrosamines, un perill per a la salut pública, un cop ha verificat
un informe preliminar treballat des de fa mesos.
Aquesta substància química s'utilitza en l'elaboració de molts productes, com el
tabac, però també en aliments. Així doncs, les nitrosamines poden aparèixer en
carn cuinada,
hortalisses processades,
llet i productes làctics,
cereals o
aliments fermentats, en salmorra o especiats. L'aparició de tumors hepàtics, segons l'EFSA, seria l'efecte més perjudicial per a la salut provocat per la ingesta d'aquest component.
Segons l'estudi científic, la presència de nitrosamines s'ha detectat també en
peixos processats,
cacau,
cervesa i altres begudes alcohòliques. Malgrat això, l'EFSA insisteix que el principal perill les troba en la carn i els seus productes derivats. Com que l'estudi sobre aquest component encara és limitat, l'EFSA demana seguir una
dieta més variada.
Ara, el dictamen d'una de les màximes autoritats sanitàries del continent europeu serà transmès a la
Comissió Europea, que haurà de debatre amb les autoritats dels diferents estats si es prenen mesures. En la mateixa línia, la
Unió Europea ja ha limitat la presència de nitrosamines en
joguines,
xumets o
cosmètics.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.
Fes-te'n subscriptor
hola