1 de 10
alerta alimentària

Alerta europea per un component cancerigen present en diversos aliments

Els riscos de nitrosamines afecten productes de consum freqüent com la carn, la llet, els cereals o les hortalisses processades

La carn, un dels aliments que podrien contenir nitrosamines | Unsplash / Eiliv Aceron
per Lluís Girona, Barcelona | 28 de març de 2023 a les 14:28 |
Alerta europea per la presència d'un component cancerigen en diversos aliments de consum molt freqüent. L'Agència Europea per a la Seguretat Alimentària (EFSA, per les seves sigles en anglès) ha advertit aquest dimarts dels riscos de nitrosamines, un perill per a la salut pública, un cop ha verificat un informe preliminar treballat des de fa mesos.

Aquesta substància química s'utilitza en l'elaboració de molts productes, com el tabac, però també en aliments. Així doncs, les nitrosamines poden aparèixer en carn cuinada, hortalisses processades, llet i productes làctics, cereals o aliments fermentats, en salmorra o especiats. L'aparició de tumors hepàtics, segons l'EFSA, seria l'efecte més perjudicial per a la salut provocat per la ingesta d'aquest component.


Segons l'estudi científic, la presència de nitrosamines s'ha detectat també en peixos processats, cacau, cervesa i altres begudes alcohòliques. Malgrat això, l'EFSA insisteix que el principal perill les troba en la carn i els seus productes derivats. Com que l'estudi sobre aquest component encara és limitat, l'EFSA demana seguir una dieta més variada.

Ara, el dictamen d'una de les màximes autoritats sanitàries del continent europeu serà transmès a la Comissió Europea, que haurà de debatre amb les autoritats dels diferents estats si es prenen mesures. En la mateixa línia, la Unió Europea ja ha limitat la presència de nitrosamines en joguines, xumets o cosmètics.


Altres notícies que et poden interessar





 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació