Segrestat des de feia mesos a Barcelona: alliberen un home obligat a treballar i viure en condicions penoses

La víctima era obligada a treballar més de 15 hores diàries sense cobrar en una cuina que no complia cap mesura higiènica

La situació deplorable del soterrani
La situació deplorable del soterrani | ACN
Nació
28 de març del 2023
Actualitzat a les 10:22h
Una operació conjunta de la Guàrdia Urbana de Barcelona i la policia espanyola ha aconseguit alliberar un home que es trobava segrestat, vivint i treballant en un soterrani en condicions deplorables i esclavistes. Allà hi havia muntada una cuina clandestina on era forçat a treballar aquest home, de ciutadania pakistanesa. Els agents també han detingut dues persones per un delicte de tràfics de persones amb finalitats d'explotació laboral.

La víctima era obligada a treballar més de 15 hores diàries sense cobrar en una cuina que no complia cap mesura higiènica; no tenia llum natural ni sistema de ventilació; estava plena d'humitats i la instal·lació elèctrica es trobava en un estat precari. Els agents van detenir en un primer moment el responsable de la cuina, un ciutadà pakistanès, i després, al llarg de la investigació, van poder arrestar un segon home com a presumpte autor del mateix delicte. Els fets van ocórrer el passat desembre, però ara ho ha comunicat la policia espanyola.

Un segrest a Barcelona

Els detinguts oferien a compatriotes treballar en una cuina durant 12 hores per 33 euros al dia, amb menjar i allotjament inclòs, però la realitat que els esperava era encara pitjor. Les persones que contactaven per a aquesta feina, i que de vegades es desplaçaven des de Madrid, eren acompanyades, un cop a Barcelona, a la cuina clandestina.

Allà, havien d'entregar el passaport juntament amb el telèfon mòbil i quedaven tancats en el soterrani amb clau. Se'ls obligava a treballar 18 hores per preparar menjar que després es repartia a domicili o a locals de venda d'alimentació. Les víctimes es trobaven en una situació irregular a l'estat espanyol i se les amenaçava d'avisar la policia i que serien expulsades per aquest motiu.

S'escapa i avisa una patrulla

El desembre, una persona [la víctima] va interceptar una patrulla de la Guàrdia Urbana de la Unitat Territorial de Ciutat Vella i els va dir que el tenien tancat en un soterrani, on treballava en condicions precàries cuinant dia i nit i que, a més, l'obligaven a viure en el mateix lloc insalubre.

Els agents es van posar en contacte amb el Grup de Tràfic i Explotació de Persones de la Guardia Urbana per coordinar un allotjament per a la víctima a través del Centre d'Urgències i Emergències Socials de l'Ajuntament (CUESB). Després, se li va prendre declaració a la comissaria de la Policia Nacional, que va començar una investigació conjunta amb la Guàrdia Urbana per identificar els responsables del delicte.

Després d'investigacions i registres, la policia va acabar actuant. El detingut va ser posat a disposició judicial del jutjat d'instrucció de guàrdia de Barcelona. La persona en situació irregular va ser traslladada a la comissaria de la Policia Nacional per als tràmits en matèria d'estrangeria i va ser posada en llibertat la mateixa tarda de la detenció, informen en el comunicat. El segon arrestat també va passar a disposició judicial.
Arxivat a