El pas al costat de Delgado posa en safata a Lacalle la presidència de l'Ecuestre

L'actual president del Círculo perd el pols amb el responsable de l'Automobile BCN i opta per no presentar-se a la reelecció

Enrique Lacalle al Círculo Ecuestre.
Enrique Lacalle al Círculo Ecuestre. | Josep Lluís Escudero
27 de març del 2023
Actualitzat a les 21:41h
La pugna pel poder que ha viscut el Círculo Ecuestre en els darrers mesos ha conclòs aquest dilluns en una junta directiva dramàtica celebrada aquest vespre. Segons ha pogut saber Nació, el president de l'entitat, Antonio Delgado, ha anunciat que no es presentarà a la reelecció en les eleccions que el club celebrarà la propera tardor i, per tant, deixa el camp lliure al vicepresdient primer, Enrique Lacalle. El pols pel control de l'entitat, una de les més representatives del patriciat de la ciutat, s'ha decantat d'aquesta manera del costat de Lacalle, com havia avançat aquest diari. Un exemple de les regles del joc a l'upper Diagonal

Lacalle, president d'Automobile BCN, exregidor del PP a Barcelona i una de les persones amb una agenda més farcida de la ciutat, ha fet valer una major capacitat de sumar aliances des que a l'octubre passat va comunicar a Delgado que volia aspirar a la presidència del Círculo quan acabés l'actual mandat. Ara és vicepresident primer de la casa i la seva tasca en l'organització d'un programa d'activitats -amb presència de figures destacades de la política i la vida social- ha contribuït a dinamitzar la vida del club.    

Hi havia expectació a l'entitat davant la junta d'aquest dilluns, considerada decisiva per a l'evolució de la disputa interna. Delgado havia de comunicar la seva decisió: si es postularia o no en les properes eleccions. La idea que cal anar a les urnes amb una única proposta sorgida de la junta s'ha anat obrint camí les darreres setmanes. Lacalle ha aconseguit sumar a la seva candidatura una amplíssima majoria de la junta, amb els altres dos vicepresidents: Ignacio Marull i Antonio Gámiz. Però són la majoria de les forces vives de la casa les que s'han anat decantant darrerament, des de figures emblemàtiques del patriciat com el financer Carlos Tusquets o l'empresari Luis Conde a directius joves com Juan María Nin.

La junta d'avui ha estat, després de mesos de tensions, tranquil·la. Tots els qui han intervingut ho han fet de manera pausada. El pols viscut comença a quedar enrere, però formarà part de la intrahistòria de l'entitat. En el moment final, després d'oficialitzar-se la renúncia de Delgado, tots els presents han aplaudit.  

Només un dels noms de pes a l'entitat com l'expresident Borja García-Nieto ha mantingut el seu suport a Delgado fins al final. Aquest dilluns, però, no hi era. García-Nieto, figura incontrovertible al Círculo, va ser de fet qui el va proposar per presidir l'entitat en les eleccions del 2019. En aquell moment, es va produir una situació inèdita. Alfonso Maristany, el president sortint, va voler ungir un dels seus directius, Gerardo Roca, com a successor, sense consultar-ho. Una majoria de la junta es va organitzar per plantar cara a Roca i així va sorgir la candidatura de Delgado, amb Lacalle de segon, i guanyadora en les eleccions.

Fonts de l'Ecuestre expliquen que Lacalle ja té pràcticament conformada la que vol que sigui la seva candidatura. En formaran part tots aquells que ja estiguin en l'actual directiva i vulguin continuar. Hi haurà també alguns nous fitxatges. Com, probablement, la directiva del sector immobiliari Anna Gener o alguna vella glòria com l'expresident de Foment del Treball Joaquim Gay de Montellà. I Delgado? "Si ell vol, hi serà", assegura un soci qualificat.