1 de 10
MENORS

El Govern descarta rebaixar l'edat penal: «La justícia ha de ser més humanista»

La consellera Ubasart i la presidenta del Cejfe, Encarna Bodelón, inauguren el primer Congrés de Justícia Feminista i Llibertat Sexual, des d'on demanen que les víctimes se sentin "acompanyades, protegides i ben ateses" per part del sistema judicial

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart | Adrià Costa
per Nació, Barcelona | 27 de març de 2023 a les 12:37 |
La consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat, Gemma Ubasart, ha assenyalat aquest dilluns que "justícia feminista és transitar d'una justícia punitiva cap a una més restaurativa, més humanista". En la mateixa línia, la directora del Centre d'Estudis i Formació Jurídica Especialitzada (Cejfe), Encarna Bodelón, s'ha referit als últims casos d'agressions sexuals comesos per menors i ha demanat "treballar amb una perspectiva educativa i de cap manera rebaixar l'edat penal". Totes dues han inaugurat el primer Congrés de Justícia Feminista i Llibertat Sexual que organitza el Cejfe.Ubasart ha valorat que el principi d'igualtat implica "remoure les condicions de desigualtat naturalitzades i invisibilitzades" perquè el contrari implicaria perpetuar desigualtats i discriminacions. Ha remarcat que el sistema judicial no pot centrar-se només a aplicar el codi penal "sinó que també ha de vetllar perquè les víctimes se sentin acompanyades, protegides i ben ateses", i ha assegurat que el seu departament treballa dins de les seves competències amb aquest objectiu.
 

Per què hi ha nens agressors sexuals?

Bodelón ha volgut subratllar que no estan augmentant la quantitat d'agressions sexuals sinó els casos que es denuncien després de registrar uns índexs de denúncia molt baixos. La directora del Cejfe ha insistit en la idea que s'ha de treballar amb els menors de 14 anys des d'una perspectiva educativa: "Si tenim nens agressors sexuals és perquè vivim en una cultura i generem uns estàndards culturals que ho afavoreixen".


Respecte al procés judicial, la directora del Centre d'Estudis i Formació Jurídica Especialitzada ha considerat que hi ha marge de millora en la valoració de la prova i "sobretot a eliminar completament qualsevol element de revictimització cap a les persones que han patit una agressió sexual i a millorar la reparació del mal".

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació