Els búnquers del Carmel, saturats al març: sessions de música i allau de turistes

Els veïns del Turó de la Rovira reclamen canvis immediats mentre l'Ajuntament anuncia que avança una part dels protocols de control i espera que el tancat en construcció a la zona solucioni part del conflicte

Bateries antiaèries del Turó de la Rovira.
Bateries antiaèries del Turó de la Rovira. | Ricard Novella
24 de març del 2023
Actualitzat el 26 de març a les 19:11h
"Buena música y un lugar que enamora. Rompimos, amigo. Set completo disponible en Youtube". Aquestes paraules, innocents per a qui desconegui el context, suposen l'evidència més colpidora de la conversió de les bateries antiaèries del Turó de la Rovira -conegudes com els búnquers del Carmel- en un parc temàtic de la música i l'acumulació de riuades de visitants. La frase correspon a una publicació d'Instagram de Julian Benz, un dels dos punxadiscos que fa setmanes que s'instal·len els diumenges a la tarda en aquest espai natural i de memòria històrica, despleguen els seus aparells i enllesteixen sessions de més d'una hora de durada.

Els veïns, que ja fa temps que denuncien aquesta realitat, ara s'ho troben a xarxes com TikTok. "No pot ser més clar. Mana la impunitat. I l'Ajuntament ho sap. Però aquí sembla que s'hi val tot, i som al març!", copsa un dels veïns indignats, David Mar.

L'aparició de DJs ve a apuntalar una dinàmica que ja fa temps que els habitants de l'entorn del Turó de la Rovira exposen esgotats. Les tongades de turistes que es desplacen cada setmana a les bateries antiaèries són "insostenibles", ha resumit aquest divendres Fran Bernal com a portaveu de la mobilització que ha tallat la circulació de diversos carrers del barri del Carmel per denunciar la saturació veïnal davant la "invasió turística". Una realitat que afecta quotidianitats que van des del transport públic col·lapsat -sobretot de dijous a diumenge- fins a les grans generacions de brutícia. Inclouen també la irrupció de pisos turístics il·legals i altres pràctiques que eleven el preu de l'habitatge. Tot plegat en un barri que és el catorzè amb la renda familiar mitjana més baixa de la ciutat, dels 73 existents.

L'Ajuntament n'està al cas. La regidora d'Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, detalla a Nació que tenen constància que aquest any les aglomeracions de visitants han aparegut abans del que era habitual i apunta que "hi ha un problema de massa arribada de gent". Per això, informa que el consistori ha avançat una part del dispositiu que es desplega cada any a partir de l'abril. Es tracta d'un control policial al carrer Mulhberg, la via d'accés principal des del Carmel cap al Turó de la Rovira, que només deixa passar vehicles de veïns i serveis. "Ja fa uns dies que l'hem començat a aplicar durant el cap de setmana", remarca Alarcón, que atribueix a la pujada de les temperatures l'avançament de la intensitat turística a la zona.
 

Búnquers del Turó de la Rovira. Foto: Ricard Novella


Els que conviuen cada dia amb la pressió turística, però, van molt més enllà. "Els veïns dels carrers del costat dels búnquers són els que ho tenen pitjor: els volen muntar un parc turístic. Ara, la resta també tenim la nostra part. Ens toca rebre molèsties i veure com se'ns mengen les allaus de turistes", diu el Juan, veí històric que supera la setantena. El seu resum és que s'ha acabat "la tranquil·litat"

 

Els DJs com a símptoma

Algunes veus no tenen cap mena de dubte a l'hora d'assenyalar que el que s'està vivint aquest any, després de recuperar la normalitat post-pandèmia, "és pitjor que cap altra vegada". Ho té clar Montse Montero, presidenta de l'Associació de Veïnes i Veïns del Carmel, que tot i no estar directament implicada en les protestes que han liderat els veïns més immediats del turó, també es mostra alarmada per l'activitat normalitzada darrerament. "Ara ja pugen amb la música i tot, de manera habitual. Ja no és un botellot, són festes il·legals. Directament, com a veí t'expulsa. I no ha començat l'estiu", assenyala la representant veïnal.