1 de 10
Anàlisi

Catalunya, 750 anys de projecció mediterrània

Incorporar el llegat històric del Consolat de Mar és clau per enfortir la legitimitat de les nostres relacions exteriors

La seu del Consolat de Mar a Palma, a l'illa de Mallorca | Wikipèdia
per Pere Ripoll, Catalonia Global Institute | 26 de març de 2023 a les 10:48 |
En les pròximes setmanes, Nació publicarà peces d'anàlisi sobre la projecció exterior del nostre país a partir de l'informe Reptes per a Catalunya en el nou context geopolític de la Mediterrània, elaborat pel think tank Catalonia Global Institute


En el 750è aniversari del Consolat de Mar, Catalunya ha de reconnectar-se amb la seva tradició mediterrània. El Consolat de Mar va ser una institució clau en la història de Catalunya. Fundada al segle XIII, era un element fonamental per a l'articulació dels interessos comercials catalans al Mediterrani durant l'Edat Mitjana. A través d'aquesta institució, els comerciants i mariners catalans van poder protegir i defensar els seus interessos en una àrea geogràfica que tenia una importància econòmica i cultural cabdal en l'època.


El Consolat de Mar va servir per a l'expansió del dret i costums catalans al Mediterrani. El dret marítim i les normes que regulaven les activitats comercials en aquesta àrea van ser en gran part compilades i determinades per aquesta institució, i van deixar una forta empremta en el dret marítim internacional que perdura fins als nostres dies. El Consolat de Mar és una prova de les contribucions de Catalunya a la regió i la seva capacitat per influir en la normativa i les pràctiques comercials en un àmbit tan ample com la Mediterrània medieval i moderna.

L'existència d’una institució amb més de 750 anys d'història com el Consolat de Mar en l'actualitat pot i ha de ser una font d’inspiració per recuperar i enfortir la vocació mediterrània catalana i la projecció del país a la regió. En un moment en què la globalització i la interconnexió entre les economies han assolit un nivell sense precedents, és més important que mai tenir una presència activa i influent en el nostre àmbit geogràfic immediat. La història del Consolat de Mar demostra que Catalunya ha tingut aquesta capacitat en el passat i que pot tenir-la en el futur.


Avui encara és una assignatura pendent incorporar el llegat històric de la Mediterrània catalana en la nostra identitat i relat nacional. Fer-ho és clau per enfortir la lògica, la coherència i la legitimitat del nostre marc de relacions exteriors. Cal que emprenguem iniciatives tant des d’institucions, com el Consolat de Mar, com des de la societat civil, que ens puguin ajudar en aquesta direcció. Més que mai és important recuperar aquest llegat històric català i fer-lo part integral d'un relat inspirador per la nostra nació.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació