1 de 10
SALUT

Fumes porros? El Clínic t'avisa de quants en són massa

Especialistes en addiccions i salut mental alerten de les falses informacions que té bona part de la població

Espanya és el país de la UE amb més consum de cànnabis l'últim mes | Policia Local de Castellar del Vallès
per Nació, Barcelona | 24 de març de 2023 a les 13:09 |
Un grup de professionals de l'Hospital Clínic de Barcelona, experts en addiccions, ha consensuat que el consum de cinc o més porros a la setmana implica un risc per a la salut. Així i tot, hi ha col·lectius en què qualsevol consum, per poc freqüent i intens que sigui, implica un risc significatiu. Parlem, per exemple, de menors de 21 anys, embarassades i dones lactants, persones que pateixen malalties físiques (problemes cardíacs i respiratoris entre d'altres) o mentals (psicosi, depressió, trastorn bipolar, trastorns d'ansietat, addicció, entre d'altres). Els especialistes alerten que bona part de la població té falses creences sobre els suposats beneficis del cànnabis.Els experts i expertes participants són professionals de la salut mental, salut pública, atenció primària i investigadors i investigadores que han fet recerca o treballat en el consum de risc d’alcohol o en la prevenció i el tractament dels problemes derivats del consum del cànnabis. Es tracta de la responsable de la Unitat de conductes addictives del Clínic Barcelona, Mercè Balcells, el cap del grup d'Adiccions d'IDIBAPS i vicepresident de Socidrogalcohol, Hugo López, la psicòloga clínica, Laura Nuño, i la psiquiatra i investigadora, Clara Oliveres. El consens s'ha fet seguint la metodologia científica Delphi, per la qual cosa els i les participants ho han fet de manera anònima. Els resultats dle consens són encara preliminars, però estan alineats amb altres consensos com el canadenc.
 

Un 4% dels espanyols consumeix cànnabis diàriament

Actualment, un 3,7% dels espanyols consumeixen cànnabis diàriament o gairebé diàriament. Això implica que aquest percentatge de la població té un patró de consum d'elevat risc per a la salut. A més a més, un 15% de la població espanyola d'entre 15 i 64 anys i un 11% dels adolescents (14-18 anys) pensa que consumir cànnabis no té conseqüències sobre la salut. Aquesta baixa percepció de risc, sumat a fonts d'informació poc fiables o directament amb interessos comercials, dificulta que la població tingui accés a missatges de salut creïbles i basats en evidència científica.


Espanya és el país de la UE amb més consum de cànnabis l'últim mes (9% de la població) i al costat de Luxemburg i Portugal, un dels països amb més percentatge d'usuaris diaris o gairebé diaris de cànnabis, patró de consum de més risc. L'edat mitjana de l'inici de consum de cànnabis està per sota dels 15 anys, segons una enquesta del 2021 amb estudiants de secundària, una edat en què el cervell està en ple desenvolupament i on el consum pot ser més perjudicial. Un 14,2% dels espanyols d'entre 15 i 34 anys han consumit cànnabis almenys una vegada en l'últim mes, xifra que puja al 15,9% entre els 15 i 24 anys. És la prevalença més elevada de tota la Unió Europea.


 

Quatre punts clau

Els punts clau sobre els riscos del consum de cànnabis que cal transmetre a la ciutadania, segons aquest grup de professionals de la salut experts en addiccions, són quatre. El consum de cànnabis no és innocu. Encara que se n'hagi plantejat la utilitat com a tractament per a algunes malalties, els fàrmacs utilitzats fora de la prescripció i el control facultatiu també suposen un risc per a la salut, i en aquest cas, a més a més, l'evidència de la seva utilitat és escassa.

Les persones amb problemes de salut mental empitjoren el benestar i la patologia amb el consum de cànnabis. Això és així, encara que inicialment puguin sentir un alleugeriment temporal. Això també passa amb altres substàncies com l'alcohol. El consum de cànnabis també té riscos sobre la salut física, especialment quan es barreja amb tabac, ja que provoca problemes cardíacs i pulmonars. Per últim, asseguren que cap quantitat de cànnabis és totalment segura. Així, diuen que si s'acaba consumint, s'intenti no fer abans del 21 anys, que no tingui més d'un 10% de THC i que el consum sigui inferior a cinc unitats de porro estàndard a la setmana. Com menys, millor. Si la persona té algun factor de risc, cal evitar qualsevol ús.


Els i les professionals de les addiccions, que aquests dies es reuneixen a Granada a les Jornades Nacionals i al cinquè Congrés Internacional de Socidrogalcohol, mostren la seva preocupació pel que fa al consum de risc d'aquesta substància. Hugo López, explica que “és el patró de consum de substàncies, en aquest cas cànnabis, que encara que la persona no pateixi un trastorn per consum ni tingui conseqüències sobre la salut física o mental, comporta una alta probabilitat de presentar aquestes conseqüències o trastorn en un futur”.

Mercé Balcells afegeix que "el consum de risc es defineix en funció de la quantitat i la freqüència d'ús". A banda d'això, apunta que "qualsevol consum de cànnabis de més del 10% de THC és un consum de risc, així com conduir sota els efectes del cànnabis o fer-ho si hi ha antecedents familiars de trastorns mentals". Per la seva banda, el doctor López ha argumentat que "el consum de cànnabis juntament amb altres drogues, incloent-hi alcohol, també implica un consum de risc”.

Una de les preocupacions principals dels professionals és precisament el consum de cànnabis d'alta potència en edats primerenques. I és que el contingut de THC (component amb potencial addictiu) ara és més potent que fa 20 anys. La prevenció és clau perquè la població conegui els riscos reals del consum, diuen. "La prevenció ha de ser per a tota la societat, basada en l’evidència i allunyada de discursos sensacionalistes. Cal que sigui creïble, coherent i sòlida. La prevenció en grups específics de població, joves o persones amb problemes de salut mental, per exemple, hi té un paper rellevant”, explica Balcells. López afegeix que cal "millorar l'alfabetització en salut respecte al cànnabis, és a dir, la capacitat d'adquirir informació fefaent i útil, i integrar-la al sistema de pensament propi. També cal millorar les condicions de vida de la població que predisposen a patir una vulnerabilitat al consum de substàncies, així com reduir els estímuls externs que promouen el consum”.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació