Mite desmentit: la «tote bag» no fa cap favor al planeta

Un estudi de la UOC revela que és necessari utilitzar una bossa de tela cada dia durant 54 anys per compensar l'impacte de la seva producció

Una persona amb una «tote bag» a la mà
Una persona amb una «tote bag» a la mà | Unsplash / Soragrit Wongsa
Nació
23 de març del 2023
Actualitzat el 24 de març a les 11:41h
Les bosses de roba s'han anat consolidant al llarg dels anys com l'alternativa a les bosses de plàstic a l'hora d'anar al supermercat. Es creu que és més sostenible per al medi ambient perquè són reutilitzables i, de fet, moltes marques han aprofitat que s'han posat de moda per crear les seves pròpies, amb eslògans o logos. Un estudi, però, ha desmentit el mite: no fan cap favor al planeta.

Així ho explica la investigació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que apunta que caldria reutilitzar fins a 20.000 cops les també conegudes com a tote bag perquè realment es compensi l'impacte que comporta la seva fabricació. Per tant, dit d'altra manera, una persona hauria de fer servir la mateixa bossa cada dia durant 54 anys de la seva vida perquè realment ajudés a l'equilibri del medi ambient.

I és que el cotó és, segons l'Environmental Justice Foundation, el "cultiu més brut". Això es deu a factors com la despesa d'energia, d'aigua, l'ús de pesticides, l'impacte negatiu als treballadors, les aigües subterrànies i la qualitat de l'aire al voltant de les granges. A més, el cotó i els teixits barrejats amb PVC dificulten el procés de reciclatge.

Per tot això, els experts consultats per la UOC asseguren que les tote bag només acaben conformant una estratègia d'ecoblanqueig per part de les empreses per oferir una imatge de sostenibilitat, el que es coneix com a greenwashing. El mite que fan un favor al medi ambient, doncs, ha quedat plenament desmentit a no ser que s'utilitzi la mateixa bossa durant 54 anys.
 

La comparació amb una bossa de plàstic d'un sol ús

I no és sempre millor una tote bag que una bossa de plàstic d'un sól ús? La resposta és depèn. La UOC assenyala que un estudi de l'Agència de Medi Ambient britànica xifra en 131 usos els necessaris per millorar el balanç ambiental.

"El fet que normalment una persona fa servir més d'una bossa de tela –s'estima que cada persona té a casa entre 5 i 10 bosses reutilitzables de cotó i que, quan se la oblida a casa, acabarà comprant una altra a la botiga–. Això desmunta la creença que quan s'utilitzen bosses de tela es compleixen els estàndards de sostenibilitat i medi ambient", adverteix Neus Soler, professora col·laboradora dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC.

Arxivat a