El TC avalarà tota llei Celaá

L'alt tribunal rebutja el recurs de Vox contra la llei educativa i confirma que es poden retirar les ajudes públiques a les escoles que segreguen per gènere

Isabel Celaá, en una imatge d'arxiu
Isabel Celaá, en una imatge d'arxiu | ACN
23 de març del 2023
Actualitzat a les 14:44h
El Tribunal Constitucional (TC) avalarà tota la llei d'educació de l'exministra Isabel Celaá. Aquest dijous, el ple ha rebutjat la ponència del magistrat conservador Ricardo Enríquez, i li ha encarregat que en faci una de nova que rebutgi el recurs de Vox i avali tota la llei. Aquesta nova ponència es portarà al ple en les properes setmanes. Enríquez, al seu escrit, avalava el gruix de la llei, però feia algunes advertències sobre el castellà com a llengua vehicular, tot i que descartava l'argument de Vox que deia que el castellà perdia terreny en benefici del català.

El TC, de majoria progressista, acceptarà tota la llei, cosa que podria marcar el camí de futures resolucions en relació amb les llengües a l'escola, com ara el recurs del PP contra la mateixa llei Celaá o bé el mecanisme legal de la Generalitat per donar resposta a la sentència del 25% de castellà a l'escola. La nova ponència sobre el recurs de Vox haurà de reflectir el criteri de la majoria del tribunal, que té set magistrats progressistes per quatre de conservadors.

Vox va impugnar la part "més sectària" de la llei, entre les quals la qüestió del finançament de les escoles que segreguen per gènere. La llei diu que les escoles que rebin fons públics no poden separar els alumnes per aquesta raó, i Enriquez anul·lava aquest punt. La nova ponència corregirà això i acceptarà també no finançar amb diners públics aquest tipus de centres. Pel que fa a la resta de punts, la proposta del magistrat conservador els avalava, com ara que la religió no sigui una assignatura o que la perspectiva de gènere sigui un principi pedagògic. 

En el ple d'aquesta setmana el TC ha avalat, per nou vots a dos, la llei de l'eutanàsia i fa unes setmanes va avalar també la llei de l'avortament. De tota manera, encara no s'han fet públiques les resolucions senceres, amb els arguments, i només se n'ha comunicat la part dispositiva.