Les obres de la Rambla descobreixen secrets arqueològics: d'una muralla a una antiga casa distingida

Els vestigis que han sortit a la llum es remunten al segle XV en alguns casos

Restes arqueològiques trobades a la Rambla
Restes arqueològiques trobades a la Rambla | ACN / Pere Francesch
Nació
22 de març del 2023
Actualitzat a les 14:15h
Les obres a Barcelona sovint deixen secrets arqueològics, desconeguts per a la major part de la població, al descobert. I la Rambla, com a camí icònic de la ciutat, no podia ser-ne l'excepció. Si bé ja fa mesos que Nació va explicar la descoberta d'un antic camí de les antigues casernes de la comandància naval, ara l'Ajuntament de Barcelona ha detallat l'aparició d'altres elements històrics. Són detalls que les previsions arqueològiques ja tenien previst trobar, en la majoria de casos, i que inclouen restes de la muralla barcelonina, del baluard i d'antics habitatges.

En concret, el que s'ha trobat de la muralla de Barcelona i del baluard de Drassanes corresponen al segle XVI. I, entre els vestigis detectats, encara hi ha detalls d'habitatges previs: del segle XV. En aquest sentit, hi ha hagut restes menors que no s'esperaven i que han suposat uns descobriments "més extraordinaris", ha apuntat el representant del Servei d'Arqueologia de Barcelona present durant la visita a les troballes, Xavier Maese.
 

Restes d'un habitatge descobert a les obres de la Rambla. Foto: ACN / Pere Francesch


Aquests elements són una font ornamental i un paviment amb decoració de diversos colors. Totes aquestes restes, amb origen al segle XV.  "Això no s’esperava, però devia ser l’habitació d’una casa d’algú important perquè podia construir-se una font i un paviment decorat", destaca Maese, en declaracions recollides per l'Agència Catalana de Notícies.

L'arqueòleg ha exposat que els següents passos, després de l'excavació, serà la documentació i, en acabar l'obra, fer-ne inventari. També s'hi donarà a posteriori l'anàlisi dels materials i la redacció d'una memòria de la qual se n'acabarà fent difusió.
Arxivat a