1 de 10
Llengua

Fins a 1.500 professors de la UB s'acrediten en català en menys d'un any

La Universitat de Barcelona és la primera a complir la normativa que exigeix el coneixement de la llengua catalana per part del professorat

L'edifici central de la Universitat de Barcelona | ACN
per Pep Martí, Barcelona | 22 de març de 2023 a les 08:47 |
"És una fita històrica". Jordi Matas, vicerector de Relacions Institucionals, Comunicació i Política Lingüística de la Universitat de Barcelona (UB) en l'equip del rector Joan Guàrdia, mostra la seva satisfacció per l'esforç fet per la institució i els seus Serveis Lingüístics per regularitzar l'acreditació lingüística del professorat de la UB. En deu mesos, del març al desembre del 2022, fins a 1.500 professors de la UB han acreditat el nivell exigit de català, el C1.  

El març del 2022, es va contactar amb els prop de 2.300 membres del personal docent i investigador (PDI) de la UB (1.911 associats, 225 permanents i 130 lectors) que tenien pendent l'acreditació del nivell C1 (que atorga el nivell de suficiència) des de l'entrada en vigor del decret 128/2010 sobre l'acreditació del coneixement lingüístic del professorat de les universitats del sistema universitari de Catalunya. En deu mesos, s'han acreditat 1.501 professors i s'han regularitzat 296 més. Així, un total de 1.797 PDI han estat acreditats o regularitzats. 


L'acreditació és fruit de la Llei d'Universitats del 2003, que en el seu article 6.4 exigeix el coneixement de la llengua pròpia per part del professorat permanent. No va ser fàcil introduir-ho en el text, però finalment va ser una realitat. Es dona el cas que Jordi Matas hi va tenir un paper, ja que també era vicerector de Política Lingüística de la UB en aquell moment, sent rector Joan Tugores.

El decret per desplegar la llei no va arribar fins al 2010, set anys més tard, i fou aprovat en la darrera reunió del Govern que presidia José Montilla. Jordi Matas destaca la feina feta: "La UB és la primera universitat catalana que aplica el decret. Mai abans havia passat un fet així: cada dia, cinc professors van acreditar el seu coneixement de la llengua catalana".  


Aquesta elevada xifra de professorat acreditat en menys d’un any no té precedents ni a la UB ni en el sistema universitari de Catalunya. Des de l’aprovació de l'esmentat decret, la UB ha aconseguit regularitzar el 80% del professorat que tenia pendent de fer-ho. "Ho hem fet fàcil i no hem tingut cap entrebanc. Però ho hem explicat i hem ofert cursos i formació per regularitzar la situació".  


Més de dotze anys per complir un decret

Tot i això, encara falten per acreditar 428 PDI (36 permanents, 29 lectors i 363 associats). A tal efecte, els Serveis Lingüístics seguiran oferint cursos i proves oficials per obtenir el nivell de suficiència en llengua catalana que exigeix la normativa, així com un seguiment i acompanyament personalitzat per aquell professorat que ho sol·liciti.


El Govern de la Generalitat es va adreçar a les universitats el 2021 per saber si el decret s'havia aplicat. Cap d'elles ho havia fet, ni pública ni privada. Com és que han hagut de passar tants anys per desplegar efectivament un decret? La resposta deu tenir molt a veure amb els problemes que afronta encara avui la plena normalització de la llengua catalana.  

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació