ERC acusa Vox de perseguir l'engany de la classe treballadora amb la bandera de la «pàtria»

Gabriel Rufián deconstrueix l'estratègia de l'extrema dreta, rebat les tesis de Ramón Tamames sobre Catalunya i alerta el govern de Pedro Sánchez del perill de decebre l'electorat progressista

Gabriel Rufián, aquest dimarts al Congrés.
Gabriel Rufián, aquest dimarts al Congrés. | Congrés dels Diputats
21 de març del 2023
Actualitzat a les 20:45h

Aitor Esteban, cap de files del PNB al Congrés, ha definit Ramón Tamames com una "corista" desafinada de Vox, en el discurs més brillant de totes les respostes pronunciades aquest dimarts a la cambra baixa per rebutjar la moció de censura. Gabriel Rufián, president del grup parlamentari d'ERC, també ha recorregut a la ironia per rebatre el missatge de l'exdirigent comunista i ara comodí de l'estratègia de l'extrema dreta. Rufián, que ha castigat la vanitat de Tamames amb la definició d'"un senyor molt llegit però també amb moltes ganes de sortir a la tele", ha utilitzat la seva intervenció per acusar Vox de perseguir el vot de les classes treballadors amb l'única bandera de la "pàtria". 
 
El líder republicà al Congrés ha volgut deconstruir l'estratègia política de l'extrema dreta amb un repàs de les votacions de Vox en les grans qüestions de la legislatura, inclosa la negativa a incrementar el salari mínim interprofessional. "Segur que coneixen a bona gent de classe treballadora que voten partits que voten en contra del salari mínim interprofessional. Per què hi ha tant ratolí votant gats? Perquè hi ha molta gent disposada a votar en contra dels seus interessos pensant que vota a favor dels seus principis. I el principi és la pàtria", ha reflexionat Rufián. "Vox fa això: si tens gana, Espanya; si no tens casa, Espanya", ha reblat el diputat republicà.

Amb un discurs directe i sarcàstic, Rufián ha volgut alertar del perill que suposa que la societat espanyola s'amari del missatge distorsionat que es projectarà de la moció de censura. "El soroll associat a Vox ja no és només soroll, és una altra cosa. S'escolta una melodia, un xiuxiueig. El de no som feixistes, som patriotes", ha insistit Rufián, que no ha escatimat crítiquesal govern de Pedro Sánchez. "A vostès, senyories del govern, no els farà fora una moció; els farà fora la inflació Comencin a pensar en la gent que estan decebent", ha argumentat el president del grup republicà.

En el tram final de la seva intervenció, Rufián ha rebatut directament les paraules de Tamames, a qui ha acusat de presentar-se al Congrés "per vendre literalment el seu llibre". Ha posat especial èmfasi a rebatre al candidat alternatiu en la defensa de la unitat d'Espanya, la reforma de la llei electoral i la persecució del castellà a Catalunya. "En què ajuda a la convivència nacional enviar la policia a pegar gent l'1 d'octubre en un col·legi electoral? Hi ha algú a Catalunya que hagi deixat de ser independentista?", s'ha preguntat Rufián. "És absurd que vostès diguin que la Generalitat persegueix el castellà", ha encadenat el diputat d'ERC, després de recordar que és fill de Santa Coloma de Gramenet, on va néixer el model d'immersió lingüística. Rufián també ha donat dades per desmentir que la llei electoral representi de forma distorsionada els partits sobiranistes. 

Rufián, que no s'ha estalviat retrets al discurs de Santiago Abascal -"Tejero també portava corbata", ha dit per rebatre els comentaris del líder de Vox sobre la indumentària dels diputats-, ha conclòs que Tamames ha prioritzat una Espanya "fatxa" a una Espanya "trencada". "Es pot envellir com Maruja Torres o es vot envellir com vostè", ha sentenciat.