Sánchez es val de la moció de censura per presentar Vox i el PP com «dues gotes d'aigua»

El president espanyol aprofita l'absència de Feijóo per replicar amb duresa Abascal abans que intervingui Tamames i reivindica la seva obra de govern, també per desarmar l'independentisme

Pedro Sánchez intervenint al Congrés dels Diputats durant la moció de censura
Pedro Sánchez intervenint al Congrés dels Diputats durant la moció de censura | Europa Press
21 de març del 2023
Actualitzat a les 12:47h

Pedro Sánchez traurà tot el suc que pugui a la moció de censura que, amb Ramón Tamames de candidat, ha presentat Vox. Amb Alberto Núñez Feijóo absent, el cap de l'executiu ha fet ús de la seva prerrogativa d'intervenir en qualsevol moment i ha pres la paraula abans de Tamames i just després que Santiago Abascal presentés la moció de censura. I ho ha fet per afirmar que el PP i Vox s'assemblen com "dues gotes d'aigua" i reivindicar la seva obra de govern.

Sánchez ha recordat que la moció, que ha presentat com un "pagament en diferit" del PP a Vox amb la seva abstenció, no té a veure ni amb l'economia ni amb la corrupció ("amb la que vostè, senyor Abascal, va viure impassiblement"), i tampoc amb Catalunya, "on baixa el suport a l'independentisme". La moció de Vox respon, segons el líder del PSOE, a intentar frenar les polítiques progressistes que el seu govern lidera. Unes polítiques que també incorporen, ha dit Sánchez, pacificar a Catalunya i desarmar políticament a l'independentisme amb el diàleg.

Sánchez ha afirmat que el llegat de Vox és "breu però intens" i que no ofereix "cap cosa substantiva" més enllà de "l'agitació, la bronca, els insults, l'odi i mocions de censura estèrils". No ha posat el PP en aquest sac, però sí que ha indicat que hi ha coincidència clara en l'objectiu de frenar les polítiques de progrés en assumptes com "el feminisme, que no pas la ideologia de gènere". "Per més que mirin de separar-se, el PP i Vox s'assemblen com dues gotes d'aigua perquè voten el mateix en temes socials i econòmics i han dit que no a polítiques progressistes i amb el PP han fet costat a les regressives", ha etzibat Sánchez a les dretes.

Segons el president espanyol l'única diferència entre el PP i Vox és que els últims opten "per un punt de brutalitat amb qui no es pot defensar" i ha equiparat els neofeixistes amb el glutamat: "Són un potenciador dels sabors extrems i radicals", ha dit.

Sánchez ha recordat que el PP va votar en contra a la moció de censura que va presentar Abascal i que aquest cop s'abstindrà. "Ja els té a un pas del sí", ha ironitzat referint-se a Abascal, que ha fet un discurs apocalíptic i dur. El socialista ha recordat que el PP viu amb la por de ser "assenyalat com la dreta cobard".

Sánchez ha indicat que no es tracta de complir la Constitució ("només la incompleix el PP negant-se a renovar el Poder Judicial") sinó de projectar "fúria" contra les dones, els homosexuals, els estrangers o dels que parlen llengües diferents del castellà.