1 de 10
societat

La salut mental dels universitaris postpandèmia: un 40% amb símptomes de depressió

L'estudi realitzat per la Universitat d'Oviedo conclou que gairebé la meitat de l'alumnat presenta indicadors de trastorn d'ansietat

Un grup d'estudiants a la UAB | ACN
per Nació, Barcelona | 21 de març de 2023 a les 22:23 |
La salut mental dels joves ha estat un tema recurrent, sobretot, arran de la pandèmia. Un estudi realitzat per la Universitat d'Oviedo, exposa amb xifres la gravetat de la situació actual a l'estat: gairebé la meitat (47,6%) de l'alumnat presenta indicadors de trastorn d'ansietat i el 40% presenten de depressió. Les conclusions de la investigació s'han extret de 5.200 estudiants, de grau i postgrau, de 35 universitats de l'Estat, entre les quals hi ha la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma (UAB).


La investigació, "Problemes acadèmics, interpersonals i emocionals de l'alumnat universitaris postpandèmia", ha posat el focus en el benestar emocional i psicològic dels joves. Els aspectes valorats han estat malestars físics -musculars o maldecap, insomni- com la sobrecàrrega de treball i el rendiment acadèmic, fins a problemes de concentració i la dificultat de distanciar-se dels problemes per decretar la situació dels enquestats. 
 

Dos de cada cinc amb símptomes de depressió

El 40% dels universitaris que presenten símptomes de depressió, un  21% es tracten de casos de depressió clínica i un 21% més serien casos probables. Encara que la incidència de depressió no hagi augmentat tant com la d'ansietat, les xifres són alertadores. Ara continuen sent "inferiors a les d'altres treballs que situen la prevalença en el 30%", dels estudiants, segons dades del 2021. L'estudi també observa diferències en les branques universitàries: els estudiants d'Arts i Humanitats són els que presenten més simptomatologia depressiva.

 

Gairebé la meitat d'universitaris presenten símptomes d'ansietat

En el cas dels símptomes d'ansietat, el 47,6% es troba en casos clínics, mentre que gairebé un 25% dels enquestats es valoren com a casos probables. La dificultat per prendre distància dels problemes o preocupacions acompanyada dificultat per demanar ajuda i amb força sensació de tensió i molèsties físiques es mostren com les principals repercussions en el seu estat emocional. 

Altres notícies que et poden interessar


 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació