Tot el que volies saber d'Ernest Maragall i ningú t'havia explicat

De la seva especialitat culinària a tot allò que amaga en la seva inseparable tauleta: consulta deu curiositats polítiques i personals del fins ara líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona

Ernest Maragall en una imatge d'arxiu.
Ernest Maragall en una imatge d'arxiu. | ERC
24 de novembre del 2023
Actualitzat a la 13:44h

Entrava per primera vegada a l'Ajuntament fa 53 anys, però no amb un càrrec polític. Ernest Maragall (Barcelona, 1943) és llicenciat en Ciències Econòmiques, i entre 1958 i 1970 va treballar en l'àmbit de la publicitat. Va ser el 1970 quan va convertir-se en informàtic de l'administració barcelonina, i cinc dècades després es va presentar per segon cop com a cap de llista per ERC. La seva trajectòria política és llarga, i ha transitat per tres partits: PSC, Nova Esquerra Catalana i ara les sigles republicanes. Els càrrecs també han estat diversos. Com a dirigent socialista va ser regidor, conseller d'Educació i diputat al Parlament. Per ERC ha estat eurodiputat, diputat, conseller d'Exteriors, i president del grup municipal republicà al consistori. A les passades eleccions del 28-M la seva llista va passar de ser guanyadora el 2019, a quarta. Aquest divendres, durant el ple de l'Ajuntament, ha anunciat que plega.

Aquestes són les deu coses que no t'havien explicat sobre Maragall.

1. Una escola d'influents

Ernest Maragall no dubta quan parla d'un referent. És el seu germà Pasqual, amb qui sempre ha mantingut un lligam molt estret. D'infantesa, recorda les converses que tenien plegats quan anaven i tornaven de casa a l'escola Virtèlia, on tots dos van estudiar. El centre va ser creat l'any 1939 a Sant Gervasi, i era un centre d'orientació cristiana i catalanista situat entre la Via Augusta i el carrer Calvet, per on van transitar persones amb influència com Miquel Roca, Fèlix Millet o Federico Mayor Zaragoza, entre tants d'altres.

2. Tota una vida junts

Les eleccions municipals del 2019 erigien Maragall com el guanyador, tot i que no va arribar a l'alcaldia pels pactes posteriors. Celebrava els resultats des de l'Estació del Nord, on ERC va seguir la nit electoral. En tot moment va estar acompanyat de la seva dona, Pepa de Gispert, amb qui viuen en un pis de Sant Gervasi. Es van conèixer quan tenien 17 anys en un espai de lleure i esport de la ciutat, i tenen dues filles.

3. Tres partits 

Maragall va decidir entrar a les files dels republicans l'any 2018 arran de la detenció i exili forçat dels dirigents de l'1-O. Ho va anunciar l'1 de maig d'aquell any. Abans, el 2012, havia fundat Nova Esquerra Catalana, una escissió del PSC que defensava el dret a decidir. Abandonava així els socialistes, on havia militat des de l'any 1978. El que més lamenta del PSC actual és la inhibició "corresponsable" en la repressió de drets i llibertats del país. 

4. Truita de patates: amb ceba o sense?

Maragall és un home de truites. Un bon sopar, segons el seu criteri, és pa amb tomàquet i truita francesa. També assegura, però, que fa una truita de patata boníssima. Amb ceba, sempre. Si ha d'escollir una beguda preferida, és el Cacaolat.

5. Una habilitat desconeguda

Tothom pot moure les orelles, però molt poca gent en sap. Fins i tot, hi ha entrenaments específics o aparells per estimular la seva mobilitat. Maragall no ha fet cap d'aquestes coses, però és una de les poques persones amb la capacitat de moure les orelles.

6. El mite de l'Empordà

El lloc d'estiueig preferit el candidat és Empúries, a l'Alt Empordà. Precisament en aquest municipi s'hi troba un monument de Josep Tapiola dedicat al poeta Joan Maragall, avi de l'alcaldable d'ERC. Sobre un plafó blanc i amb acer pintat de diversos colors, es troben estilitzats un pastor oferint un ram de flors a una sirena, damunt les ones del mar. Representa la darrera estrofa del poema El mite de l'Empordà.

7. Música clàssica

L'última pel·lícula que ha vist Maragall és El Padrino III i l'últim concert al qual ha assistit, 'Escoltem! Parlen les dones. El cor canta' el passat 5 de març a l'Auditori. Maragall no sap tocar cap instrument, però li agrada molt la música, i especialment la clàssica l'ajuda a relaxar-se. La seva cançó preferida és la Chanson pour l'auvergnat de Georges Brassens

8. Dels grisos a Pegasus

Maragall mai ha estat detingut. Ara bé, assegura que de jove els grisos el van perseguir més d'una vegada. Són els mateixos grisos, considera, que el van espiar a través del programa Pegasus just després de la victòria d'ERC a Barcelona, l'any 2019. Aquest mateix programari va ser el que es va fer servir contra la seixantena de líders independentistes, l'escàndol conegut com el Catalangate.

9. Un iPad que treu fum

Més enllà de Guillem Casals, que és el seu cap de gabinet, Maragall té un aliat del qual no se'n desenganxa mai: el seu iPad. Al bloc de notes potser n'hi ha més de 1.000, i les aprofita per recollir el resum de les trobades o bé els seus discursos. Però no només el fa servir per temes relacionats amb la política. També hi ha moltes pàgines obertes d'esports, on mira resultats de tenis, futbol, bàsquet i handbol. Tauleta a banda, tampoc se separa ara del mòbil, i és que els republicans han activat un número perquè qualsevol persona li faci una consulta a Maragall: el 663892789. De vegades, fins i tot, contesta amb notes de veu.

10. Triple E

Fins a mitjans de març ERC no va comunicar les números dos i tres de la llista. En un acte davant la premsa, Maragall va presentar el nucli dur de la llista com una triple "E", en referència a les inicials dels tres candidats: Ernest Maragall, Elisenda Alamany i Ester Capella. "Avui presentem la Triple E: Ernest, Elisenda, Ester. El que significa èxit, empenta i esperança", va sentenciar.
Arxivat a