Candidats a les eleccions municipals 2023 a Mataró: llista completa

Qui són els candidats a l'alcaldia de Mataró? Coneix tots els qui es presenten a les eleccions municipals de 2023 de la ciutat

Alguns dels representants de l'Ajuntament de Badalona, en una concentració
Alguns dels representants de l'Ajuntament de Badalona, en una concentració | ACN / Gemma Sánchez
Nació
22 de març del 2023
Actualitzat a les 11:11h

Mataró és un dels feus socialistes de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i corones que la resta de partits intentaran enderrocar en les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. L'alcalde del PSC, David Bote, repetirà per tercera vegada consecutiva com a candidat i intentarà revalidar els grans resultats dels darrers comicis. ERC, el principal perseguidor, ha canviat el candidat per lluitar per l'assalt al govern local i es presentarà amb Pim Camprubí, mentre que Junts opta per l'estratègia de la continuïtat i manté la confiança en Alfons Canela. Sergi Morales serà de nou l'alcaldable d'En Comú Podem. Al seu torn, Mataró ens Mou, que aplega el PDECat, incorpora l'exregidor convergent Quim Fernàndez.
 

David Bote, candidat del PSC a l'alcaldia

David Bote buscarà repetir els bons -i inesperats- resultats de les eleccions de 2019, en què va fregar la majoria absoluta. Serà la tercera vegada que l'alcalde de Mataró es presenti als comicis per governar el govern local i ho farà amb l'objectiu d'estendre l'hegemonia socialista a la capital del Maresme. Bote no va tenir cap contrincant en les primàries del seu partit i la seva candidatura va comptar amb l'aval de 124 militants. El 2015, quan va arribar al consistori, va haver de pactar amb l'antiga CiU, per acabar governant en minoria a partir del 2017. Fa tres anys, va necessitar els 2 regidors dels Comuns per certificar la seva permanència.
 

Pim Camprubí, candidat del ERC a l'alcaldia

ERC va ser la segona força més votada en les darreres municipals i l'única que va tenir opcions de disputar l'alcaldia al PSC. Enguany, volen fer un pas més i ha substituït Francesc Teixidó, que s'havia presentat als 4 darrers comicis, per Joaquim "Pim" Camprubí, en una decisió per unanimitat de l'assemblea local. "Comença l'operació del canvi", anunciava la formació. Els republicans van ser els primers a oficialitzar el seu cap de cartell i Camprubí ha ocupat el lloc de Teixidó al consistori des del febrer de 2022.
 

Alfons Canela, candidat de Junts a l'alcaldia

Junts, en canvi, aposta per mantenir la confiança en Alfons Canela, que es va estrenar amb 2 regidors el 2019. És el candidat que s'ha mostrat més dur amb la gestió municipal del PSC els darrers vuit anys. També sense rivals a les primàries, Canela proposa elevar la ciutat en el seu rol de capital del Maresme, connectar-la amb el mar i potenciar els eixos comercials, els serveis, la indústria i el turisme de tots els barris.
 

Sergi Morales, candidat d'En Comú Podem a l'alcaldia

Sergi Morales també repeteix com a candidat dels Comuns i anirà amb la presidenta de Podem Mataró, Sarai Martínez, com a segona. Tots dos han estat regidors de l'Ajuntament de Mataró gràcies a la coalició amb el PSC. Es presenta com "l'única opció d'esquerres i ecologista", amb els objectius de fer de Mataró una ciutat més “sostenible, cohesionada i segura” i millorar-hi “l’accés a l’habitatge i els serveis públics”.
 

Cristina Sancho, candidata de Ciutadans a l'alcaldia

Ciutadans buscarà mantenir la representació al consistori mataroní amb Cristina Sancho com alcaldable. La renovació de la confiança en la líder taronja a la ciutat certifica la fidelitat al rumb dels últims anys, en què el partit s'ha mostrat constructiu amb el govern local de Bote, a qui acusa, però, d'implementar moltes de les seves propostes tot i rebutjar-les en els plens. És l'única candidata dels grans partits que es presenten a les municipals de 2023.
 

Quim Fernàndez, candidat de Mataró ens Mou a l'alcaldia

Mataró ens Mou és la plataforma que incorpora el PDECat i altres formacions -com Centrem, el PNC i Convergents i Lliures- per a les eleccions municipals a Mataró, i l'encapçalarà Quim Fernàndez, antic regidor convergent. A diferència de Ciutadans, l'objectiu de Fernàndez serà aconseguir representació, després de quatre anys absents al consistori.
 

Dades de les eleccions del 2019 que va guanyar Bote (PSC)

Aquests van ser els resultats de les eleccions municipals del 2019 a Mataró, amb una participació del 63,56% de l'electorat que va escollir els 27 regidors:
  • PSC - CP: 13 regidors.
  • ERC - MES - AM: 8 regidors.
  • ECPM - ECG: 2 regidors.
  • Junts: 2 regidors.
  • Cs: 2 regidors.