El Barça ja acarona la Lliga

L'equip de Xavi Hernàndez derrota el Madrid al temps de descompte (2-1) i eixampla fins a 12 punts l'avantatge com a líder del campionat

Els jugadors del Barça celebren el gol de Franck Kessié.
Els jugadors del Barça celebren el gol de Franck Kessié. | FC Barcelona
Marc Orts
19 de març del 2023
Actualitzat el 20 de març a les 8:05h
El Barça ha aconseguit trencar la maledicció i ha guanyat al Reial Madrid al Camp Nou després de gairebé cinc anys. Els de Xavi Hernández s'han vestit de l'etern rival per vèncer al temps de descompte en un contraatac i assegurar així mitja Lliga. 12 punts és una renda difícil de remuntar. No ha estat el millor Clàssic de la història, però sí un dels més intensos.

El partit ha començat amb un ritme frenètic i Benzemà ha provat sort ja al primer minut amb un xut llunyà que ha aturat Ter Stegen sense problemes. Una esgarrapada inicial que ha rebut una d'encara més violenta segons després de Lewandowski, que ha impactat des de la frontal i ha obligat a Courtois a estirar-se per impedir el gol. I més. Raphinha ha rematat de cap un bon centre diagonal que el porter blanc ha tornat a treure sota pals i Roberto ha enviat el refuig un pam per sobre del travesser. El joc transcorria a tota velocitat i, en mig de la bojeria, el Madrid ha trobat fortuna per avançar-se al marcador abans de complir-se el minut 10. Vinicius ha intentat un centre des de dintre l'àrea i la pilota ha rebotat al front d'Araujo, desviant-se cap a l'interior del marc blaugrana. 0 a 1 i a continuar corrent.

Ningú aconseguia apoderar-se amb el control del partit, però aquesta circumstància no semblava incomodar cap de les dues banquetes. El matx s'ha convertit en un intercanvi constant de cops i els extrems s'han imposat sobre els migcampistes. Raphinha i Balde, d'una banda, i Vinicius i Carvajal, de l'altra, s'han convertit en els grans protagonistes, tot i que les seves internades no trobaven rematador. A partir de l'equador del primer temps, el camp s'ha decantat clarament cap a la porteria madridista i el Barça ha tancat el Madrid a la seva meitat defensiva. Christensen ha tingut una primera ocasió claríssima dins l'àrea petita que ha creuat massa i una segona en què Courtois ha aturat un bon remat d'esperó.

Minut 41 i polèmica. Rapinha, de nou, ha superat Nacho i aquest, que ja havia vist una targeta groga per una entrada lletja al turmell del brasiler, l'ha aturat deixant anar el colze contra la cara. De Burgos Bengoetxea s'ha quedat amb el xiulet a la boca, però no l'ha fet servir per xiular ni tan sols la falta. L'enuig s'ha transformat en eufòria poc després quan Sergi Robertoha restablert la igualtat per tancar la primera part. Jugada travada dins l'àrea. Raphinha, omnipresent, ha xutat contra una de les moltes cames davant la porteria i Roberto ha recollit el refús per, ara sí, enviar la pilota al fons de la xarxa amb un l'interior del peu dret. I amb l'1 a 1, cap als vestidors.

Els jugadors han tornat al terreny de joc amb una marxa menys i, en aquest nou guió, el Barça s'ha sentit més còmode. Busquets i De Jong han aparegut més i han controlat el tempo com tant els agrada. Al contrari de la primera part, els atacs posicionals culers ho han copsat tot i la primera ocasió clara no ha arribat fins al 58, quan Lewandoswki s'ha girat des de la frontal i ha xutat a prop del pal esquerre de la porteria de Courtois. Un error molt greu de Busquets, però, ho hauria pogut canviar tot quan ha deixat morta una pilota que Rodrigo gairebé aprofita per marcar el segon.

Els minuts passaven i la pel·lícula es repetia una vegada i una altra. Raphinha, Courtois, Roberto, Courtois, Vinicius, res. L'empat cada vegada semblava una opció més atractiva pels homes de Xavi, sabedors que mantenir la distància amb el Reial Madrid els apropava al títol de Lliga. I si algun culer encara no ho veia d'aquesta manera, ha canviat de parer quan el VAR ha anul·lat un gol de Marco Asensio per un fora de joc mil·limètric al minut 80. A partir d'aleshores, les pulsacions del Camp Nou s'han disparat i el Barça s'ha tancat per mantenir el resultat. Si bé, en un bon contraatac guiat per Lewandoswki, Kessié ha marcat el 2 a 1 definitiu al minut 93. Picabaralla final i el Barça a 12 punts del Madrid.