​El tribunal de la Haia ordena la detenció de Vladímir Putin

La Cort Penal Internacional acusa el líder del Kremlin de crims de guerra i posa en el punt de mira el pla de deportació de nens ucraïnesos a Rússia

El president rus Vladímir Putin, en una imatge d'arxiu
El president rus Vladímir Putin, en una imatge d'arxiu | Kremlin
Lluís Girona
17 de març del 2023
Actualitzat a les 17:29h
La Cort Penal Internacional, conegut també com el tribunal de la Haia, ha dictat aquest divendres al migdia una ordre de detenció contra el president rus, Vladímir Putin. El tribunal ordena també l'arrest de Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comissària de l'oficina pels Drets dels Infants del govern rus, pel pla de deportació de nens ucraïnesos de zones ocupades cap a Rússia: "Està prohibit deportar civils del territori on viuen a altres territoris".
 
L'anunci de l'ordre de detenció l'ha realitzada Piotr Hofmanski, president de la Cort Penal Internacional, que també ha acusat Putin de cometre crims de guerra i ha recordat que els nens estan sota la "protecció especial" de la convenció de Ginebra. A més, Hofmanski ha demanat "cooperació internacional" per complir amb l'ordre marcada per la cort. Moscou ha negat sempre les acusacions sobre el seu paper a Ucraïna i en conèixer l'ordre de detenció ha assegurat que les decisions del tribunal de la Haia "no tenen sentit".

Malgrat que la Cort Penal Internacional és un tribunal de pes, Rússia ha signat, però no ha ratificat ser-ne un estat membre. Per tant, el Kremlin no ha de complir les ordres que dictin cap dels seus magistrats. El president rus sí que podria ser detingut a la resta del continent europeu, però no als Estats Units, que tampoc forma part de la sèrie de països que han ratificat integrar la Cort.

Per tot això, l'única via per poder jutjar Putin està en les mans del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que hauria de crear un tribunal internacional especial, com ha passat anteriorment en els casos de Iugoslàvia i de Ruanda. Aquest escenari, però, seria molt complicat per dos factors: Rússia té dret a veto a l'ONU i Putin té immunitat com a cap d'estat.
 

Què és un crim de guerra?

Un crim de guerra és la violació del Dret Internacional Humanitari que es produeix en un context de conflicte bèl·lic. El procés de Nuremberg després de la Segona Guerra Mundial hi incloïa l'assassinat i el maltractament de presoners de guerra i civils, el genocidi contra la població, la destrucció injustificada de pobles i ciutats, la presa i l'execució d'ostatges, el robament de béns i la deportació de població d'un territori ocupat per realitzar treballs forçosos.

Tots aquests fets van ser recollits posteriorment a l'article vuit de l'Estatut de Roma, el marc legal que constitueix la Cort Penal Internacional -també coneguda com el tribunal de la Haia-, òrgan encarregat de jutjar els crims de guerra. En el cas de la guerra a l'est d'Europa, el CPI investigava des de fa mesos el que passava a Ucraïna. De fet, anteriorment fins a 38 països del món van demanar també a l'òrgan internacional que investigués possibles crims de guerra perpetrats per Rússia.
 

Reunió Putin-Xi Jinping per primer cop des de l'inici de la guerra

En paral·lel, el president de la Xina, Xi Jinping, es reunirà la setmana vinent a Moscou amb Putin, en la que serà la primera trobada dels dos líders des de l'inici de la guerra d'Ucraïna. Segons ha confirmat aquest mateix divendres el ministeri de Relacions Exteriors de la Xina, la visita del dirigent xinès tindrà lloc entre els dies 20 i 22 de març. L'anunci de la trobada arriba just l'endemà que el ministre d'Exteriors xinès, Qin Gang, mantingués una conversa telefònica amb el seu homòleg ucraïnès, Dmitro Kuleba, i gairebé un mes després que el gegant asiàtic presentés el seu pla de pau al conflicte, una proposta a la qual les principals potències d'Occident van reaccionar amb escepticisme.