1 de 10
VIOLÈNCIA SEXUAL

La UAB fa autocrítica dels abusos: «Potser no hem sabut transmetre confiança»

Un grup d'acompanyament a les víctimes carrega contra el centre educatiu per haver permès que els agressors quedessin "impunes"

Zapater i Freixas atenent els mitjans de comunicació | Albert Hernàndez
per Albert Hernàndez, Cerdanyola del Vallès | 17 de març de 2023 a les 15:17 |
Els casos d'assetjament sexual i abús d’autoritat de docents a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que han saltat a la llum pública aquesta setmana, han fet reaccionar el centre educatiu que ha fet autocrítica: “Potser no hem sabut transmetre la suficient confiança”, en referència a les víctimes.

Així ho ha expressat la secretària general i responsable de Polítiques d'Igualtat, Esther Zapater, que ha especificat que en el cas del catedràtic de Física condemnat per assetjament sexual ha reconegut que “amb un cas tan dur, tots ho podríem haver fet millor”. Per això, espera “treure lliçons” i “agilitzar” procediments que comportin “reformes legals”, ja que “només podem escurçar els temps” de reacció a una denúncia per la via administrativa.


A més a més, ha posat èmfasi en la presumpció d'innocència, “no podem actuar sense vulnerar drets”, ha subratllat. Zapater també ha detallat que quan arriba una queixa, d'acord amb el protocol universitari, “esbrinen els fets” i si durant aquest tràmit “hi ha indicis de delicte, l'obligació és posar-ho en coneixement de Fiscalia”. Això suposa “suspendre” l'expedient obert pel centre fins que no hi hagi “sentència ferma”. Mentre que si no deriva a la justícia ordinària, “cal esperar la resolució” del rector, que és l'únic que pot adoptar mesures de suspensió o sanció. Alhora, es fa acompanyament "amb tots els recursos disponibles". 

Precisament, sobre el darrer cas conegut -el professor de Filologia Hispànica– ha precisat que el març de 2022 es va activar la comissió tècnica per dos procediments, que acaben agrupant-se, i que, entre d'altres, havien aplegat “88 signatures de mala praxi”, ha especificat la degana de la Facultat de Filosofia i Lletres i representant de Polítiques d’Igualtat de la facultat, Margarita Freixas. Com a comportament reprovable, s'ha referit a l'“ús de xarxes socials personals” durant les classes, cosa que no es pot fer a la UAB, tot i no haver-hi un reglament específic al respecte, i obligar-les a “anar a conferències del docent pagant per pujar nota”.  
Entre setembre de 2022 i gener d'enguany “per raons personals” no va exercir i aquest dilluns rebrà la resolució del rector de suspensió -resolta el febrer d'enguany-. Prèviament, i a l'espera de la decisió, les denunciants no van tenir “contacte físic” i es va “desdoblar” l’assignatura amb la introducció “d’una altra professora que supervisés”. A partir d'ara, l'afectat pot obrir la via judicial i “pot demanar com a mesura cautelar” aquesta decisió de la universitat.

 

Quatre expedients en més de dos anys

La secretària general i responsable de Polítiques d'Igualtat ha precisat que des de la renovació del protocol, feta el desembre de 2020, després d'un procés participatiu, s'han incoat quatre expedients. Ha admès que és un “document viu” i ha obert la porta a modificar-lo. “La realitat és canviant, sempre hi ha possibilitat de millorar la capacitat de sanció”, ha assenyalat. De la mateixa manera, però ha advertit que "confidencialitat no vol dir anonimat" i ha apel·lat a les garanties "d'un estat de dret". Zapater també ha manifestat la voluntat "de continuar treballant per erradicar les violències masclistes a les aules" i encaminar-se cap a la "tolerància zero".
 

"La universitat no ha fet res"

Un grup d'acompanyament a les víctimes de la Facultat de Filosofia i Lletres, format per Ermengol Gassiot, Mercè Màrquez i Guillem Prats -integrants del sindicat CGT-, han carregat contra la universitat, perquè "no ha fet res".  L'entitat ha explicat que "hi ha hagut sis mesos d'impunitat i manca d'acompanyament" i ha assegurat que l'atenció psicològica era una sessió "un dimecres al matí". Per això, han reclamat "una compensació de la UAB davant el seu silenci". A més a més, han detallat que una de les alumnes va haver de presentar "en persona" missatges íntims i de caràcter sexual que havia rebut i "havia de fer la denúncia de forma individual". A banda d'això, han afegit que n'han rebut altres d'aquest mateix docent i també d'un altre professor, vinculat amb càrrecs de la universitat a les proves PAU, que també hauria comès casos d'abús sexual."Tot això la universitat ho sabia", ha rematat el grup d'acompanyament.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació