1 de 10
alèrgies

Doble canvi pels al·lèrgics al pol·len per aquesta primavera

Els aerobiòlegs alerten que les pol·linitzacions arribaran més tard, però amb més força, i recomanen l'ús de mascareta a l'exterior

Els al·lèrgics al pol·len afronten una primavera complicada | Brittany Colette / Unsplash
per Nació, Barcelona | 17 de març de 2023 a les 14:50 |
La primavera tornarà a ser una època complicada pels al·lèrgics al pol·len. Els aerobiòlegs han alertat que les pol·linitzacions patiran un doble canvi aquest any: arribaran més tard, però ho faran amb més força. Per això, la coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) i professora i investigadora de la UAB, Jordina Belmonte, ha recomanat a les persones al·lèrgiques que mantinguin la mascareta a l'exterior.

Tot i que no es preveu una temporada d'al·lèrgies especialment agressiva, Belmonte recorda que la mascareta "protegeix" de tot allò que pugui arribar a nas i boca, que és on impacten els al·lèrgens. Actualment, es calcula que hi ha a Catalunya 2,5 milions de persones al·lèrgiques i que la xifra es duplicarà l'any 2050, sobretot per l'impacte de la contaminació, ja que "altera" el pol·len i el fa més "agressiu", segons la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC).


Pel que fa a les pol·linitzacions que habitualment anuncien l'arribada de la primavera, com pot ser el plàtan d'ombra i la parietària, Belmonte ha explicat que s'han endarrerit a conseqüència de les baixes temperatures de les últimes setmanes. Segons la XAC, entre la setmana vinent i la darrera setmana de març començaran a alliberar-se en quantitats "notables".

Quant a les previsions, la XAC espera que la pol·linització del xiprer s'estengui fins a l'abril i que les pol·linitzacions primaverals, com són les del pollancre o el plàtan, comencin amb retard i amb força, però que tinguin una durada més curta de l'habitual. L'entitat ha constatat que les previsions de pol·linitzacions només podrien disminuir en cas que es produeixin forts episodis de pluja, un fet que arrossegaria el pol·len a terra.


En una roda de premsa aquest divendres, la XAC i la SCAIC han alertat de l'augment de casos d'al·lèrgies respiratòries a causa dels canvis climatològics i la contaminació. Segons ha explicat la doctora Lorena Soto, especialista en al·lergologia de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau, la contaminació té un efecte directe en la malaltia al·lèrgica respiratòria, no només pel dany que provoquen les partícules tòxiques sobre les vies respiratòries, sinó perquè el pol·len altera la seva estructura com a mecanisme de defensa davant la pol·lució. Això incrementa el risc que la persona pateixi una reacció inflamatòria nasal o bronquial, donant lloc a més símptomes i crisis al·lèrgiques respiratòries més greus.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació