Pedro Sánchez tornaria a guanyar les eleccions espanyoles mentre Podem recula

Els socis del PSOE a la Moncloa empatarien amb Vox a unes eleccions estatals, segons el baròmetre del CIS

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, en una reunió a la Moncloa.
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, en una reunió a la Moncloa. | ACN
17 de març del 2023
Actualitzat a les 16:18h
Pedro Sánchez tornaria a imposar-e en unes eleccions espanyoles i el seu partit aconseguiria més pes a la Moncloa, ja que la dreta no sumaria una majoria alternativa i Podem recularia. Així ho indica el baròmetre de març del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic aquest divendres, segons el qual el PSOE s'imposaria amb un 33% dels vots, clarament per davant del PP, amb el 29%.

D'aquesta manera, els socialistes guanyarien cinc punts respecte les eleccions del 2019 i els popular en sumarien set. Un augment insuficient del partit d'Alberto Núñez Feijóo, ja que els seus possibles socis perdrien representació: Vox cauria del 15% al 10% i Cs, del 7% a poc més del 2%. Els socis de Sánchez, Podem, també sortirien perjudicats, amb una davallada del 13% al 10%, empatant així amb l'extrema dreta. En general, per tant, el bipartidisme de PSOE i PP sortiria reforçat de les urnes.

A nivell de partits catalans, ERC també recularia, del 3,6% al 2,5%, mentre que Junts i CUP perdrien la meitat dels vots cadascun, del 2,2% a l'1,1% i de l'1% al 0,5%, respectivament. En tot cas, la mostra d'enquestes a Catalunya és limitada, cosa que fa que els resultats puguin ser més imprecisos. El baròmetre s'ha fet amb 3.788 entrevistes a tot l'Estat, entre l'1 i l'11 de març.

En relació a la preferència per liderar el govern espanyol, Sánchez torna a ser dels més citats, en un 22% de les ocasions, per davant de Feijóo (15%), Yolanda Díaz (10%) i Santiago Abascal (4%), si bé un 2% també cita la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Tot i això, en una escala de valoració, Díaz és la que obté millor puntuació (4,9), per davant de l'actual president estatal (4,4) i el líder del PP (4,3). Per darrere, se situen Íñigo Errejón (4,1), Inés Arrimadas (3,4) i Abascal (2,7).