1 de 10
per aprendre'n

Sis consells per guardar el vi a casa en les millors condicions

Diversos factors són claus a l'hora de mantenir les botelles a les nostres llars perquè conservin una bona qualitat

Imatge d'arxiu d'un celler particular del Pallars Jussà | Jordi Ubach
per Nació, Barcelona | 21 de març de 2023 a les 22:13 |
Són diversos factors els que influeixen a l'hora d'emmagatzemar el vi a casa. És important tenir-los en compte perquè les botelles no perdin propietats i que es conservin com cal fins al moment de consumir-lo. A continuació, presentem sis consells força bàsics que us ajudaran a conservar el vi en les condicions òptimes.
 

La temperatura

Servir el vi a una temperatura adequada és molt important, però també ho és a l'hora de guardar-lo. Una de les condicions principals que demana un vi a l'hora d’emmagatzemar-lo per un període prolongat de temps és tenir una temperatura adequada i constant. Si la temperatura no és constant i els canvis no són graduals, el vi pateix, i a causa d’això pot arribar a envellir abans d’hora.


Els vins negres tenen més problemes, si pateixen una mala gestió de la temperatura, que els blancs. Per anar bé, la temperatura no hauria de fluctuar mai en més d'1,5 graus al dia i no més de 2,5 l’any. Idealment, un vi s’hauria de conservar per sota dels 15 graus. Una temperatura de 12 graus és una bona elecció. Si baixa dels 12 graus, el vi no es fa malbé, però es retarda el procés d’envelliment.

Si la temperatura d’emmagatzematge no és la correcta, pot causar un augment de l’activitat microbiana i els components del vi poden alterar-se. Si se superen els 24 graus, el vi pot començar a oxidar-se, i també pot ser que el vi es filtri a través del suro. Els descensos de temperatura poden provocar que s’assequi el suro i que, per tant, es comprimeixi i finalment l’aire pugui entrar a l’ampolla.

 

La humitat

El lloc on es guarden les ampolles cal que sigui amb una mica de ventilació, fresc, i amb una humitat d’entre el 60% i el 70%. Aquests valors alts eviten que el suro s'assequi i minimitza l'evaporació. Ara bé, si la humitat augmenta molt per sobre del 70%, pot fomentar el creixement de floridura i fer que les etiquetes es comencin a desenganxar.
 

La posició de les ampolles

Si preveieu que consumireu el vi abans d’un mes podeu deixar l’ampolla en posició vertical. Ara bé, si voleu guardar-lo durant més temps, ha d’estar en contacte amb el suro i, per tant, la posició ha de ser horitzontal. Aleshores, és recomanable trobar una superfície plana i posar les ampolles en fila i tombades. Si el vi és blanc o és cava, o si el tap és de plàstic, es poden deixar les ampolles en posició vertical diversos mesos. A banda, si s'emmagatzemen amb l'etiqueta cap amunt, serà més fàcil detectar qualsevol sediment que pugui haver-se format en el vi.

 

La llum

Per tal que el vi es conservi millor, és important guardar les ampolles en un lloc fosc, allunyat de cap font de llum. Però especialment de la del sol directa, ja que els raigs ultraviolats poden fer que l’aroma del vi sigui desagradable. Si no hi ha cap manera que les ampolles quedin fora de l'abast de la llum, es poden embolicar amb un drap o posar-les dins d’alguna caixa tapada.

Moltes de les ampolles de vi són de color verd fosc o algunes fins i tot tenen filtres de raigs ultraviolats inclosos en el vidre, precisament per protegir-les de qualsevol llum. Però n’hi ha encara moltes, sobretot les de vi blanc i rosat, que no s’embotellen amb vidre opac perquè es valora molt que a l’hora de comprar-les es pugui apreciar el color. Per això encara és més important mantenir-les a les fosques.

 

El moviment

Si és possible, és important no moure massa una botella. D'igual manera, és útil emmagatzemar el vi a casa de tal manera que no calgui moure unes ampolles per arribar a les altres. Les vibracions producte del trànsit pesant, els motors o generadors poden afectar de forma negativa el vi.
 

Aïllament

Aïllar el vi és fonamental. No s'ha d'emmagatzemar al costat d'alguna cosa que desprengui una olor molt forta, ja que pot penetrar a través del suro i contaminar-lo. Una bona ventilació pot evitar que les olors d'humitat entrin en contacte amb el vi.

Altres notícies que et poden interessar

 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Arxivat a:
Societat, casa, vi
Participació