Aquests són els motius per evitar anar a la mesa electoral de les eleccions espanyoles del 23-J

L’absència al punt de votació està sancionada, però també hi ha previstos un seguit de casos vàlids per no ser-hi

L'edat, un embaràs o la invalidesa laboral són alguns dels motius vàlids per absentar-se de la mesa electoral
L'edat, un embaràs o la invalidesa laboral són alguns dels motius vàlids per absentar-se de la mesa electoral | Ajuntament de Granollers
Martí Oliver
31 de maig del 2023
Actualitzat a les 17:41h

No sortim d'un període electoral que entrem en un altre. La convocatòria d'eleccions espanyoles per al 23 de juliol per part del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha sorprès la població, sobretot per l'època de l'any en què se celebraran els comicis. A finals de juliol bona part de la població ja estarà de vacances, però aquesta no és excusa vàlida per saltar-se l'obligació d'acudir a la mesa electoral en cas de ser cridat.

Les notificacions per ser vocal o president de mesa es mantenen. Hi ha ciutadans que, tot i ser convocats, no podran anar-hi. Segons laLlei de Règim Electoral Central, no presentar-se a la mesa electoral pot sancionar-se des d’una multa a penes de presó d’entre tres mesos i un any. Però la legislació també preveu casos vàlids per absentar-se. En aquests casos, què s’ha de fer si no s’hi pot anar? Com pot assegurar-se que es té el vistiplau per no presentar-s'hi?
 

Motius legals per no anar a la mesa

La Junta Electoral Central és l’òrgan encarregat de triar –per sorteig– els membres de les meses. En cas de ser cridat a una mesa, i no poder anar-hi, també és qui decideix si el motiu al·legat és vàlid o no. Tot seguit recollim el llistat de motius per no anar a la mesa el dia de les eleccions.

Edat: tenir més de 65 anys però menys de 70 anys 

L’edat compta per formar part d'una mesa. Els majors de 70 anys s’exclouen directament del sorteig. En canvi, els ciutadans d’entre 65 i 70 anys sí que són elegibles, però poden demanar renunciar-hi. En el cas de la tria del president, en canvi, l’edat incapacitant se situa a partir dels 65 anys.
 

Discapacitat o invalidesa laboral

La discapacitat, en qualsevol grau, és un altre dels casos vàlids per no integrar una mesa. La Junta Electoral pot acceptar-ho sense presentar certificat mèdic. Tampoc cal presentar-lo si es té una invalidesa per treballar. En cas que només sigui temporal, sí que cal presentar la baixa mèdica. A més, són vàlids motius com estar a la presó o internat en un psiquiàtric.

Embaràs

Estar en un procés de gestació és un altre dels escenaris previstos. S’accepta de manera general quan és superior als sis mesos i en els casos on l'embaràs sigui de menys de sis, però hi hagi una situació de risc. En aquest segon cas cal certificat mèdic. Més enllà de l’embaràs també s’excusa quan s’és mare d’un nadó de fins a nou mesos.
 

Responsabilitat familiar

També són vàlids els motius de responsabilitat familiar, com tenir cura d’un fill menor de 8 anys. Pel que fa als menors d'entre els 8 i els 14 anys, només s’aplicaria si ni l’altre progenitor, ni un fill més gran o cap altre ascendent pot fer-se càrrec del menor.
 

Haver estat cridat tres cops en deu anys

Altres casos que es consideren justificats són formar part dels serveis essencials –del cos de bombers o dels serveis mèdics, per exemple– treballar en l’aparell administratiu o les cúpules dels mitjans de comunicació –els directors i caps d'informatius que cobreixin les eleccions–. A més, hi ha excepcions previstes en cas de no poder ajornar una operació o haver estat cridat tres cops per ser part de la mesa electoral en els darrers deu anys.
 

Justificant d'al·legacions per absentar-se de la mesa electoral

Després del sorteig de les meses, en cas de tenir un motiu vàlid per excusar-se cal fer una carta de renúncia a la Junta Electoral Central en un termini de set dies. A més, s’han d’adjuntar els documents per certificar el motiu de l’absència. Poden ser des del certificat mèdic per acreditar la invalidesa o el llibre de família en els casos de responsabilitat familiar.
 

Com pots saber si t'han acceptat la renúncia a la mesa?

Un cop s’ha tramitat la carta, la Junta Electoral és qui ha de decidir si l’excusa és vàlida. L’òrgan té cinc dies per resoldre si accepta la renúncia a la mesa o no. La decisió ha d’estar justificada, però no admet recurs.