1 de 10

Aquestes són les excuses per evitar anar a la mesa electoral

L’absència a la mesa electoral està sancionada, però també hi ha previstos un seguit de casos vàlids per no ser-hi

L'edat, un embaràs o la invalidesa laboral són alguns dels motius vàlids per absentar-se de la mesa electoral | Ajuntament de Granollers
per Martí Oliver, Barcelona | 16 de març de 2023 a les 11:42 |

Les eleccions municipals són a prop. Els comicis del pròxim 28 de maig són el primer procés electoral que els catalans majors de 18 anys viuran amb normalitat, després que la pandèmia obligués a celebrar les eleccions del 14-F amb restriccions. Pels candidats s’ha acabat la incertesa a ser positiu de la Covid i perdre’s els debats electorals. Pels ciutadans és deixar enrere el risc d’encomanar-se per anar a votar, sobretot en les meses electorals


Les notificacions per ser vocal o president de mesa es mantenen. Hi ha ciutadans que, tot i ser convocats, no podran anar-hi. Segons la Llei de Règim Electoral Central, no presentar-se a la mesa electoral pot sancionar-se des d’una multa a penes de presó d’entre tres mesos i un any. Però la legislació també preveu casos vàlids per absentar-se. En aquests casos, què s’ha de fer si no s’hi pot anar? Com pot assegurar-se que es té el vistiplau per no presentar-s'hi?
 

Excuses legals per no anar a la mesa

La Junta Electoral Central és l’òrgan encarregat de triar –per sorteig– els membres de les meses. En cas de ser cridat a una mesa, i no poder anar-hi, també és qui decideix si el motiu al·legat és vàlid o no. Tot seguit recollim el llistat d'excuses legals per no anar a la mesa el dia de les eleccions.


Edat: tenir més de 65 anys però menys de 70 anys 

L’edat compta per formar part d'una mesa. Els majors de 70 anys s’exclouen directament del sorteig. En canvi, els ciutadans d’entre 65 i 70 anys sí que són elegibles, però poden demanar renunciar-hi. En el cas de la tria del president, en canvi, l’edat incapacitant se situa a partir dels 65 anys.
 

Discapacitat o invalidesa laboral

La discapacitat, en qualsevol grau, és un altre dels casos vàlids per no integrar una mesa. La Junta Electoral pot acceptar-ho sense presentar certificat mèdic. Tampoc cal presentar-lo si es té una invalidesa per treballar. En cas que només sigui temporal, sí que cal presentar la baixa mèdica. A més, són vàlids motius com estar a la presó o internat en un psiquiàtric.

 

Embaràs

Estar en un procés de gestació és un altre dels escenaris previstos. S’accepta de manera general quan és superior als sis mesos i en els casos on l'embaràs sigui de menys de sis, però hi hagi una situació de risc. En aquest segon cas cal certificat mèdic. Més enllà de l’embaràs també s’excusa quan s’és mare d’un nadó de fins a nou mesos.
 

Responsabilitat familiar

També són vàlids els motius de responsabilitat familiar, com tenir cura d’un fill menor de 8 anys. Pel que fa als menors d'entre els 8 i els 14 anys, només s’aplicaria si ni l’altre progenitor, ni un fill més gran o cap altre ascendent pot fer-se càrrec del menor.
 

Haver estat cridat tres cops en deu anys

Altres casos que es consideren justificats són formar part dels serveis essencials –del cos de bombers o dels serveis mèdics, per exemple– treballar en l’aparell administratiu o les cúpules dels mitjans de comunicació –els directors i caps d'informatius que cobreixin les eleccions–. A més, hi ha excepcions previstes en cas de no poder ajornar una operació o haver estat cridat tres cops per ser part de la mesa electoral en els darrers deu anys.
 

Justificant d'al·legacions per absentar-se de la mesa electoral

Després del sorteig de les meses, en cas de tenir un motiu vàlid per excusar-se cal fer una carta de renúncia a la Junta Electoral Central en un termini de set dies. A més, s’han d’adjuntar els documents per certificar el motiu de l’absència. Poden ser des del certificat mèdic per acreditar la invalidesa o el llibre de família en els casos de responsabilitat familiar.
 

Com pots saber si t'han acceptat la renúncia a la mesa?

Un cop s’ha tramitat la carta, la Junta Electoral és qui ha de decidir si l’excusa és vàlida. L’òrgan té cinc dies per resoldre si accepta la renúncia a la mesa o no. La decisió ha d’estar justificada, però no admet recurs.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació