Una de cada cinc dones que queden amb homes a través de Tinder són violades

Un estudi finançat pel Ministeri d'Igualtat alerta que la meitat no interpreten aquestes situacions com agressions sexuals

L'aplicació Tinder
L'aplicació Tinder | Pexels
15 de març del 2023
Actualitzat a les 18:40h
El 21,7% de les dones que han quedat amb un home a través de Tinder han estat violades "en el sentit del terme més consensuat socialment". És la dada que justifica la conclusió principal de l'informe "Apps sense Violència Sexual", de la Federación Mujeres Jóvenes i finançat pel Ministeri d'Igualtat, que afirma que "les plataformes de contactes reprodueixen i amplifiquen les formes tradicionals de violència sexual".

L'organització feminista i juvenil alerta que només la meitat de les víctimes són conscients que les situacions que descriuen constitueixen una agressió sexual. Per això, l'11,5% responen afirmativament a la pregunta "has patit alguna mena de violència sexual en una cita de Tinder?", mentre que el 20% explica que han estat drogades o alcoholitzades per abusar d'elles, el 28,2%, que han expressat que alguna pràctica li feia mal i l'home ha seguit; i el 27,7%, que han estat penetrades sense preservatiu sense el seu consentiment.

Les impulsores de l'estudi entenen que el fet de no considerar violència sexual aquelles pràctiques relacionades amb la pressió, però que no impliquen violència física prové del relat del "consentiment lliure", que no té en compte factors estructurals o de coacció com la por, el xantatge emocional o l'autoculpabilitat. De les 963 dones enquestades, 555 -un 57,6%- s'han sentit pressionades per alguna de les seves cites per mantenir relacions sexuals.

Amb tot, l'informe conclou que les aplicacions de cites reprodueixen ideals femenins subordinats, fonamentats sobre estereotips patriarcals. Denuncia que la nova feminitat no elimina la reducció de la dona a la seva sexualitat i subordinació a la mirada masculina. Per defensar aquesta tesi, posen l'exemple del BDSM o "jocs de dominació", que serveix, afirmen, per referir-se gairebé en exclusiva al sotmetiment femení.