La Teulada, nou servei metropolità per impulsar l'autoconsum solar

L'AMB ofereix suport en l'estudi i els tràmits d'unes instal·lacions que només suposen el 15% de la potència instal·lada al conjunt de Catalunya

Una instal·lació d'autoconsum solar en un municipi metropolità
Una instal·lació d'autoconsum solar en un municipi metropolità | Jordi Bataller / ACN
15 de març del 2023
Actualitzat el 17 de març a les 14:35h
L'AMB ha posat en marxa, amb la col·laboració de cinc ajuntaments metropolitans (Viladecans, el Prat de Llobregat, el Papiol, Sant Feliu de Llobregat i Sant Cugat del Vallès), un servei d’assessorament a la ciutadania i pimes en el procés d’instal·lació de plaques solars, així com en la creació de noves comunitats energètiques.

Aquest nou servei, anomenat La Teulada, ofereix ajuda a l’hora de calcular els costos derivats d’una instal·lació fotovoltaica (tenint en compte les subvencions existents, bonificacions de l’IBI, opcions de finançament i models alternatius, com el rènting o la contractació a través d’una comercialitzadora).

El servei, que funciona amb el model de finestreta única, també facilita informació sobre eines per tal d’arribar a acords entre veïns (modificació del Codi civil, guies existents), i ofereix informació i recursos en forma de xerrades a les comunitats, una guia de recomanacions i altres instruments.
 

Així funciona el servei de La Teulada

 Atenció presencial sota demanda. Mitjançant cita prèvia, s’estableix una sessió d’uns 30 minuts, en un dels espais habilitats als diferents municipis (oficines locals de transició energètica, oficines d’habitatge, etc.). 

 Resultat de l’assessorament. Entrega d’un informe de potencial fotovoltaic i càlcul d’amortització. 

 Derivació a la Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya per a la obtenció de pressupostos de diferents empreses especialitzades. 

 Entrega d’un document tipus llista de comprovació (checklist), com a eina d’avaluació dels pressupostos rebuts. 

 Seguiment dels assessoraments, juntament amb Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya

 Durant tot el procés, assessorament a distància mitjançant WhatsApp, correu electrònic i telèfon.
 

Menys del 15% de la potència de Catalunya

Actualment, el territori metropolità té una potència fotovoltaica instal·lada de 69 MW, dels quals 16 són a Barcelona. Aquesta potència instal·lada només representa el 14,9% de la potència instal·lada a tot Catalunya (dades de l'ICAEN del setembre de 2022), malgrat suposar un 42% de la seva població. 

A més, el desplegament de l'autoconsum solar no està sent homogeni. El repartiment d’instal·lacions solars a l’AMB és molt desigual: 10 municipis concentren la gran majoria de plaques, mentre que n’hi ha 10 que gairebé no en tenen.
 

Ajuntaments 100% renovables 2030 

Actualment, els ajuntament integrants de l’AMB consumeixen uns 300 GWh anuals. Per assolir els objectius descrits, l’AMB està invertint, entre el 2019 i el 2023, 26 milions d'euros i 22 MW en energia solar fotovoltaica d'alt consum en 215 actuacions, de les quals 142 són en cobertes d'edificis dels 3.000 que hi ha a l'àrea metropolitana de Barcelona (20 en poliesportius, 82 en escoles i 40 en altres tipus d’edificacions). 

L'objectiu per al 2030 és que el consum es redueixi a la meitat -150 GWh- i que sigui cobert en el 100% per energia solar fotovoltaica. Per fer-ho possible, cal que la potència instal·lada arribi als 100 MW en les instal·lacions municipals.