1 de 10
salut

Augmenten les hospitalitzacions per herpes zòster a l'Estat

Un estudi mostra com en els darrers 20 anys han augmentat els ingressos per aquesta malaltia provocada pel mateix virus que origina la varicel·la

Un pacient amb herpes zòster | Europa Press
per Victor Rodrigo, Barcelona | 15 de març de 2023 a les 09:39 |
Les hospitalitzacions per culpa de l'herpes zòster han augmentat de manera significativa a tot l'Estat en els darrers 20 anys. Segons una investigació publicada a la revista Eurosurveillance, que forma part del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties, es van registrar fins a 65.000 ingressos a hospitals per causa d'aquest tipus d'herpes entre 1998 i 2018. L'estudi, realitzat per un equip d'investigadors espanyols de l'Institut de Salut Carlos III, deixa molt clar que tot i l'increment substancial de casos, la vacunació a l'estat espanyol "està ben alineada amb les conseqüències clíniques", és a dir, que s'actua amb conseqüència.

No, l'herpes zòster no és la varicel·la. Són malalties pràcticament germanes, que provenen del mateix virus: el virus de la varicel·la zòster (VVZ), que provoca aquestes dues malalties. Ambdues es poden prevenir amb la vacunació. La primera és la més coneguda, que afecta especialment els infants, i ja s'administra una vacuna des de les edats més primerenques per prevenir-la. Ara bé, l'herpes zòster sorgeix precisament perquè el virus es manté latent a l'organisme i es reactiva. 

Què provoca l'herpes zòster?

El virus es reactiva a l'organisme i provoca una erupció cutània a qualsevol part del cos. És dolorosa i es pot arribar a complicar. Fins i tot pot arribar a produir encefalitis, pneumònies, problemes auditius o pèrdua de visió, fins i tot permanent. La complicació més freqüent de l'herpes zòster és l'anomenada neuràlgia postherpètica, que consisteix en l'extensió del dolor que pot persistir fins a tres mesos o més, fins i tot anys després de la curació de l'erupció cutània.

Cal vacunar-se contra l'herpes zòster?

CLa vacunació actual contra l'herpes zòster a Catalunya es recomana per a les persones d'entre 65 i 80 anys, ja que pot debilitar moltíssim el seu organisme. A tot l'Estat es recomana en persones amb un sistema immunitari molt dèbil: pacients de VIH, persones que reben tractaments contra el càncer, contra malalties inflamatòries o aquelles que acaben de rebre un transplantament. Aquest vaccí està integrat al calendari de vacunació de la Generalitat de Catalunya, que podeu consultar aquí.


Altres notícies que et poden interessar






 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació