Dos detinguts i diversos ferits en el desnonament d'una família amb tres menors a Barcelona

L'expulsió d'una família vulnerable de Ciutat Meridiana, a la qual l'entitat financera propietària del pis que ocupen li nega l'oferta de lloguer social contemplada per llei, ha implicat escenes de tensió entre antiavalots i veïnat

Els Mossos, en imatge d'arxiu en un desnonament
Els Mossos, en imatge d'arxiu en un desnonament | ACN
15 de març del 2023
Actualitzat a les 16:26h
El desnonament d'una família amb tres fills -una nena que no arriba a l'any de vida, una altra de dos anys i un tercer de quatre anys d'edat- aquest dimarts, al barri barceloní de Ciutat Meridiana, ha tornat a evidenciar les pitjors conseqüències de l'emergència habitacional. La família, que complia tots els requisits per rebre una oferta de lloguer social com a ocupants d'un pis buit d'un gran propietari, s'ha trobat un ampli desplegament d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra a petició judicial. En desplegar-se per expulsar la desena de persones que hi havia a la porta, s'han produït escenes de tensió i s'ha acabat amb la detenció de dues persones que s'havien presentat al lloc per intentar evitar l'expulsió de la família.

A partir de la irrupció policial, diversos dels veïns i coneguts de la família presents a lloc han quedat ferits, tal com certifiquen almenys tres informes mèdics de l'Hospital de la Vall d'Hebron als quals ha tingut accés Nació. Un d'aquests documents prescriu l'ús de cabestrell per a un dels pacients, arran del traumatisme patit. "Han arribat i ens han empès brutalment amb les tanques grogues que havíem posat a la porta per evitar el desnonament", explica una dona de 53 anys que s'havia situat davant de l'edifici. En un vídeo enregistrat des d'un habitatge del bloc del número 114 del carrer Agudes es pot apreciar un d'aquests embats.


Els veïns denuncien un abús de la força, mentre que fonts oficials dels Mossos remarquen que han arrestat un dels participants de l'intent d'aturar el desnonament per "atemptat contra l'autoritat". En aquest sentit, també matisen que prèviament ha estat la policia catalana qui ha activat la presència d'emergències socials de l'Ajuntament de Barcelona davant el perfil de família sense recursos econòmics i amb tres menors presents al lloc. A més, afegeixen que en acostar-se a la porta del bloc, una dona ha amenaçat d'autolesionar-se i que, així i tot, la comitiva judicial ha insistit a efectuar el desnonament. En aquell moment s'han acumulat les tanques al voltant de l'accés a l'edifici i algunes persones s'han encarat als antiavalots, fet que ha comportat la detenció d'un dels veïns, segons apunten des del Departament d'Interior. També hi ha hagut una altra persona denunciada per tinença d'arma blanca.

Els portaveus oficials, però, només parlen d'un arrestat. Malgrat això, els veïns han insistit que els agents s'havien endut dues persones. I així ha estat. L'altre detingut ha estat traslladat a les dependències de la Policia Nacional de la Verneda per motius d'estrangeria. Aquest home, de 55 anys i originari de Bòsnia i Herzegovina, ha acabat amb una resolució d'expulsió del país per la seva situació administrativa, explica una de les presents a l'acció d'aquest dimarts. "Per anar a un desnonament ara potser acaba expulsat", lamenta.

El cas arriba una setmana després que el mateix barri visqués una situació gairebé idèntica: un desnonament d'una mare amb tres filles menors d'edat que complien els requisits per obtenir un lloguer social per part del gran tenidor propietari del pis que ocupaven.

El pare de família, que es troba en procés d'aconseguir el permís de residència seguint els procediments marcats per la llei d'estrangeria, lamenta "agressivitat policial fins i tot en entrar a casa" quan ell ja havia obert la porta del pis per "no espantar els fills". 

El portaveu del l'Associació de Veïns i Veïnes de Ciutat Meridiana, Fili Bravo, censura que "una vegada més" hagi aparegut "un gran contingent de Mossos a fer fora una família sense alternativa". També condemna que això hagi passat "en el primer llançament, sense cap intent previ". En aquest sentit, recalca que els representants judicials han decidit demanar el reforç policial després d'escoltar el posicionament de la propietat: Unión de Créditos Inmobiliarios, una companyia en mans del Banc Santander i BNP Paribas.

Diverses fonts, veïnals i oficials, confirmen que la propietat ha estat qui ha insistit en l'execució judicial, malgrat l'explicació de la situació de vulnerabilitat econòmica i social de la família. En aquest sentit, el servei antidesnonaments de l'Ajuntament de Barcelona ha mediat per reclamar a la propietat que, tal com marca la llei catalana, fes una proposta de lloguer social als ocupants, que complien els requisits necessaris. S'ha intentat en dues ocasions. Per contra, el propietari de l'immoble ha reclamat als funcionaris judicials que completessin el desallotjament, tot i que això impliqui arriscar-se a una sanció administrativa.

Ara, la família desnonada es troba sense llar i els veïns que s'hi han mobilitzat per evitar-ho, ferits i indignats. Els afectats es plantegen denunciar l'actuació policial. I mentrestant, la llei estatal per atendre situacions d'emergència habitacional com les que s'estan vivint les últimes setmanes a Ciutat Meridiana segueix bloquejada.
Arxivat a