Candidats a les eleccions municipals 2023 a Badalona: llista completa

Qui són els candidats a l'alcaldia de Badalona? Coneix tots els qui es presenten a les eleccions municipals de 2023 de la ciutat

Alguns dels representants de l'Ajuntament de Badalona, en una concentració
Alguns dels representants de l'Ajuntament de Badalona, en una concentració | ACN / Gemma Sánchez
14 de març del 2023
Actualitzat el 27 de març a les 18:54h

Badalona tornarà a ser un dels punts calents de les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. Com en els comicis de pràcticament tota l'última dècada, la gran batalla serà la de Xavier Garcia Albiol contra la resta de forces amb aspiracions d'aconseguir representació a l'Ajuntament. Si el candidat del PP aconsegueix majoria absoluta, tindrà via lliure per governar. Però si no ho fa, és possible que es reediti el pacte de PSC, ERC, En Comú Podem i Junts que va fer alcalde Rubén Guijarro. En paral·lel, Dolors Sabater torna a presentar-se després de ser candidata de la CUP a la presidència de la Generalitat.
 

Xavier Garcia Albiol, candidat del PP a l'alcaldia

Albiol serà, com passa des del 2003, el candidat del PP a les eleccions de Badalona. L'exalcalde voldrà assaltar l'alcaldia per tercer cop i més enllà de la victòria, que sembla que la té força assegurada, el seu objectiu ha de ser arribar a la majoria absoluta. Si el 2011 va ser investit batlle de la ciutat gràcies a l'abstenció de l'extinta CiU i el 2020 es va beneficiar del desacord de les esquerres per tornar a manar, aquest cop està sol, ja que cap partit es preveu que li ofereixi suport. Com sempre, Albiol farà una campanya agressiva, amb un discurs marcat per la seguretat i contra les ocupacions, i amagant les sigles del PP.
 

Rubén Guijarro, candidat del PSC a l'alcaldia

Guijarro ha estat la primera esperança del socialisme a Badalona des de la marxa de l'exalcaldessa Maite Arqué el 2008 per fer de senadora a Madrid. Va anar de tercer a la llista del PSC als comicis del 2019, però va acabar sent alcalde de rebot gràcies a l'escàndol d'Álex Pastor quan en pandèmia i ple confinament va ser detingut per conduir begut i agredir un mosso. Malgrat el desconeixement per part de la ciutadania, ha gestionat el consistori amb discreció i s'erigeix en una opció seria de revalidar l'alcaldia si les forces d'esquerra sumen.
 

Dolors Sabater, candidata de Guanyem Badalona a l'alcaldia

Sabater torna a Badalona després de la seva aventura amb la CUP al Parlament. L'exalcaldessa del municipi va donar una de les sorpreses més grans de les eleccions del 2015 quan, promulgada per l'efecte del 15-M, va vèncer Albiol. El 2018, però, el mateix PSC que va permetre la seva investidura li va organitzar una moció de censura, justificant el vot en contra als pressupostos municipals per la posició de Sabater en favor de la independència de Catalunya. A les eleccions del 2019, va renunciar a ser alcaldessa malgrat ser la força d'esquerres més votada -en coalició amb ERC- per evitar que Albiol aconseguís el càrrec.

Àlex Montornès, candidat d'ERC a l'alcaldia

ERC es torna a presentar en solitari en unes eleccions municipals a Badalona després de l'aliança amb Guanyem el 2019. Àlex Montornès, actual primer tinent d'alcalde, serà el candidat dels republicans agafant el relleu d'Oriol Lladó. Des d'una posició important al consistori reivindicarà l'obra de govern feta en els últims tres anys, però diferenciant-se, com intentarà ERC a bona part de l'àrea metropolitana, del discurs del PSC.
 

Aïda Llauradó, candidata d'En Comú Podem a l'alcaldia

Els comuns apostaran per Aïda Llauradó per segon cop a Badalona. El 2019, l'actual segona tinent d'alcalde va aconseguir entrar al plenari malgrat que quatre anys abans havien donat suport a la candidatura de Sabater. Amb l'objectiu de mantenir o fins i tot superar els resultats de llavors, Llauradó intentarà donar batalla als candidats del PSC i d'ERC per disputar-se la primera posició de les forces d'esquerra.
 

David Torrents, candidat de Junts a l'alcaldia

Junts presenta a Badalona un dels seus noms a l'alça dins l'estructura del partit. David Torrents repetirà per segona vegada com al candidat de la formació. Mosso d'esquadra de professió, va aconseguir representació per la mínima el 2019. Ara es torna a presentar, ja com a actual tercer tinent d'alcaldia, i sent un personatge més conegut a la ciutat i també a nivell nacional, des que va ser nomenat fa uns mesos secretari d'organització de Junts.
 

Dades de les eleccions del 2019 que va guanyar Albiol (PP)

Aquests van ser els resultats de les eleccions municipals del 2019 a Badalona, amb una participació del 63,85% de l'electorat que va escollir els 27 regidors:
  • Xavier Garcia Albiol (PP): 10 regidors.
  • Dolors Sabater (Guanyem Badalona-ERC): 7 regidors.
  • Álex Pastor (PSC): 6 regidors.
  • Aïda Llauradó (En Comú Podem): 2 regidors.
  • David Torrents (Junts): 1 regidor.