La Moncloa afirma que la moció de censura de Vox mostrarà el xoc entre «dos models de país»

El govern espanyol furga en "l'ambigüitat de Feijóo" per la seva abstenció davant de la iniciativa de l'extrema dreta

Les ministres de Defensa, Administracions Territorials i portaveu, i d'Indústria i Comerç.
Les ministres de Defensa, Administracions Territorials i portaveu, i d'Indústria i Comerç. | Europa Press
14 de març del 2023
Actualitzat a les 14:55h
El govern espanyol "es pren seriosament" la moció de censura presentada per Vox, amb Ramón Tamames com a candidat. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha assenyalat que la moció permetrà mostrarà "dos models de país, el que representa l'extrema dreta, i el model d'aquest govern". La portaveu ha afirmat que davant el model de l'extrema dreta hi ha "l'ambigüitat del senyor Feijóo, que no s'atrevirà a votar no,com va fer el senyor Casado". Ha etzibat contra Feijóo, "a qui no li ha costat gens dir no al salari mínim interprofessional o a la millora de les pensions, però  li resulta complicat dir "no" a la moció de censura de Vox".  

L'executiu de Pedro Sánchez se sent còmode amb la moció de censura del partit de Santiago Abascal. Isabel Rodríguez ha insistit en allunyar Alberto Núñez Feijóo de la moderació i ha afirmat que no hi ha exemples en l'entorn europeu de líders de la "dreta moderada" que no deixin clar el seu "no" a una moció provinent d'un partit d'extrema dreta.. "Només n'hi ha un: Feijóo".

Seguint amb la línia d'atac al PP, Rodríguez s'ha referit a les declaracions d'Alberto Núñez Feijóo sobre suposats "forats" en el sistema públic de pensions, reclamant "més rigor" al líder del PP. Rodríguez ha assegurat que sempre que ha governat, el PSOE "ha omplert la guardiola de les pensions, buidada després pels governs del PP". La ministra ha criticat durament que el PP hagi rebutjat una reforma que "garanteix el sistema públic de pesnions", reclamant a Feijóo que expliqui el seu model, "el dels 2 euros d'increment del govern Rajoy".

La ministra portaveu ha comparegut acompanyada de les titulars de Defensa, Margarita Robles, i d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. Sobre la fallida del Silicon Valley Bank, Rodríguez ha mostrat un perfil suau i ha afirmat que "no els consta" cap afectació a entitats financeres espanyoles i ha reclamat la "màxima prudència".

Sobre la votació en contra de la reforma de la llei mordassa a la comissió d'Interior, pel vot d'ERC i Bildu, que modificava el text aprovat en temps del PP, Rodríguez ho ha qualificat de "pena" perquè la reforma tombada era "desitjable" i hagués permès "derogar la reforma del PP". La portaveu ha dit que suposava canviar 40 dels 54 articles del text. La portaveu ha reivindicat que socialistes i Podem han votat junts aquest cop. La discrepància sobre les bales de goma han impedit l'acord.
 

Elionor, a les armes

L'executiu ha aprovat el reial decret que desenvolupa la formació i la carrera militar de la princesa d'Astúries, Elionor de Borbó. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha explicat el contingut del decret. Així que acabi els estudis a Gal·les, l'hereva començarà la seva formació militar, que s'iniciarà a l'Acadèmia General de Saragossa, que durarà tres anys, passant per les tres armes de les forces armades. S'incorporarà al primer curs de l'exèrcit de terra fins a la jura de bandera. D'aquesta manera, Elionor de Borbó prioritzarà els estudis militars abans que els universitaris, que cursarà amb posterioritat.

El segon any s'incorporarà al tercer curs de la Marina, a l'Escola Naval, fent la volta al món amb el Juan Sebastián Elcano. I el tercer any s'incorporarà a l'Acadèmia General de l'Aire. D'aquesta manera completarà la seva formació militar, que "tindrà en compte les seves particularitats i les seves responsabilitats". Culminarà la formació amb els rangs de tinent de l'exèrcit de terra i de l'aire i com a alfereç de marina. Robles ha destacat que "un dia, el comandament suprem de les forces armades estarà en mans d'una dona".

L'executiu ha aprovat un paquet de política industrial, que inclou més inversions destinades al PERTE VEC (el vehicle elèctric i connectat) i mesures de protecció per als consumidors gasintensius. Reyes Maroto ho ha explicat com la consolidació d'un canvi del model econòmic que fa de la reindustrialització un dels "compromisos" de la política econòmica. La ministra ha presentat la reindustrializació com "un assumpte d'estat". Ha subratllat la importància dels PERTE industrials que han anat sent aprovats per l'executiu, començant pel PERTE sobre cotxes elèctrics. Ha estat la seva darrera compareixença després d'un consell de ministres, ja que Maroto serà la candidata del PSOE a l'Ajuntament de Madrid.